11 december

Verpleeghuis Sint Jozef Deventer

Begin volgend jaar zullen wij een aanvang maken met de werkzaamheden bij het verpleeghuis Sint Jozef te Deventer.

Het project omvat 3 bouwdelen. Nieuwbouw van een verpleeghuis, circa 6.200 m2, een paviljoen (verbindingsgebouw) circa 550 m2 en herbestemming, renovatie en restauratie van het monumentale pand circa 3.000 m2.

Opdrachtgever is Stichting Carinova Woonzorg in Deventer en Grunstra Bouwingenieurs uit Bolsward draagt zorg voor de bouwbegeleiding. Het ontwerp voor de nieuwbouw van het verpleeghuis is verzorgd door Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen uit Breda. Het ontwerp voor de nieuwbouw van het paviljoen en de verbouw en renovatie van het monument is verzorgd door One Architecture uit Amsterdam.

Bijzonder is het monument, dat na renovatie en restauratie van de gehele buitenschil, waaronder schoonmetselwerk gevels, stalen raamkozijnen, natuursteen elementen en pannendaken, wordt herbestemd tot facilitaire afdelingen. Ook binnen worden kenmerkende materialen in originele staat hersteld en na jaren weer zichtbaar gemaakt, zodat karakteristieke elementen weer in volle glorie voor het voetlicht worden gebracht. Voorbeelden zijn een glasmozaïek, natuurstenen vloeren en muurschilderingen.

Het paviljoen heeft een bijzondere samenstelling van toegepaste materialen van hoogwaardige kwaliteit. Het vormt de verbinding tussen het monument en het nieuwe verpleeghuis. Ook het nieuwe verpleeghuis is niet ontsnapt aan de aandacht voor detail aan de buitenzijde. Binnen is in het verpleeghuis gekozen voor een uitstekende match tussen esthetica en efficiënt gebruik.