Len Sibelt

Werken en leren Len Sibelt knip

Ik ben Len Sibelt, 23 jaar en woon in Lemelerveld. Ik ben in de bouwwereld terechtgekomen door mijn vader. Hij werkt als ZZP’er in de bouw. Ik ben begonnen op VMBO–kaderberoepsgerichte leerweg met als uitstroomrichting bouwtechniek. Na mijn VMBO ben ik naar het MBO gegaan waar ik de opleiding MBO-Bouwkunde heb afgerond. Na mijn MBO ben ik verder gegaan met HBO Bouwkunde.

Wat voor opleiding doe je nu?
Op dit moment volg ik de opleiding HBO Bouwkunde aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Ik ben nu bezig met mijn laatste half jaar van deze opleiding. De eerste 2 jaar zijn theoriejaren geweest. In het 3e jaar heb ik de uitstroomrichting Bouwtechniek en Bouwmanagement gekozen. In dit 3e leerjaar heb ik een half jaar stage gelopen bij Jansman Bouw. In de eerste helft van het 4e jaar heb ik 20 weken stage gelopen bij Aannemingsmaatschappij Hegeman. Op dit moment ben ik aan het afstuderen bij Jansman Bouw met Tim Reimert.
Dit laatste half jaar wordt er een onderzoeksvraag behandeld. Deze onderzoeksvraag heeft betrekking op de implementatie van de BENG-normering (Bijna Energie Neutraal Gebouw) bij Jansman Bouw. Wij gaan onderzoeken wat de verantwoordelijkheden en risico’s per contractvorming voor toekomstige projecten van Jansman Bouw zijn. Dit onderzoek moeten wij eind juni presenteren. Als ik geslaagd ben, dan kan ik beginnen als werkvoorbereider bij Jansman Bouw.

Kun je iets meer vertellen over dit onderwerp van jullie afstudeeropdracht?
In de bouwwereld is de EPC eis bij wet vastgelegd. De EPC eis heeft eigenlijk geen betrekking op het verbruik van de bewoner/gebruiker. Bij de EPC eis is het zo dat je eigenlijk onbeperkt mag verbruiken, zolang je maar voldoende opwekt. Vanaf 1 januari 2019 geldt er een BENG-normering voor de nieuwbouw van overheidsgebouwen. Per 1 januari 2020 geldt deze wet ook voor de overige nieuwbouw gebouwen.
Bij de BENG zijn er 3 stappen, namelijk:
1. Beperk de energiebehoefte.
2. Verminder het fossiel energiegebruik.
3. Aandeel hernieuwbare energie opwekken.

Om een maximaal energieverbruik per bruto m2 per jaar toe te passen, beperk je het energieverbruik. Aan de andere kant moet 50% ook worden opgewekt door hernieuwbare bronnen. Zo wordt er voorkomen dat er maar onbeperkt energie mag worden verbruikt.

Hoe ben je bij Jansman Bouw terechtgekomen?
Tijdens mijn opleiding MBO-Bouwkunde heb ik het laatste jaar een heel jaar stage gelopen bij Jansman op de afdeling werkvoorbereiding. Nadat ik ben geslaagd, heb ik de afgelopen 3,5 jaar gewerkt als assistent-werkvoorbereider naast mijn voltijd HBO studie. Ik ben dus inmiddels al 4,5 jaar werkzaam als stagiair of werknemer voor Jansman Bouw.

Wat vind je mooi aan de bouwwereld?
De bouwwereld is een sector waarbij gebouwen worden gerealiseerd. Je maakt ‘echt’ iets met elkaar wat er nog jaren staat. De sector spreekt mij tevens aan omdat het een sector is van aanpakken en doen met elkaar. Het mooiste aan de bouwwereld is dat ideeën of ontwerpen uiteindelijk worden gerealiseerd en jij als bouwkundige hier een groot aandeel in hebt.

Maart 2018

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top