Woonzorgcomplex Florisberg Muiderberg

Plaats: Muiderberg
Opdrachtgever: Habion Ontwikkeling BV / Stichting Amaris
Architect: Studio WA! Amersfoort
BVO: 5.598 m2In de dorpskern van Muiderberg heeft Studio WA! uit Amersfoort voor Amaris Zorggroep en Habion een nieuw zorgcentrum ‘Florisberg’ ontworpen naar de huidige maatstaven voor wonen met zorg. Een plan waarin beschermd wonen en een besloten liggende tuin zorgvuldig wordt ingepast in de dorpse structuur en het naastgelegen Kocherbos. Om de nieuwbouw te realiseren, moest het bestaande pand gesloopt worden.

Het nieuwe gebouw, met een groter bebouwd oppervlak, vult daarmee het gehele bestaande perceel, hetgeen logistiek een uitdaging werd voor de uit­voering. In het gebouw dat 3 woonlagen telt, komen in totaal 54 appartementen voor ouderen. In iedere appartement kunnen ouderen wonen en indien gewenst ook verzorgd of verpleegd worden. Zorgorganisatie Amaris verhuurt een deel van de appartementen voor ouderen met zwaardere zorg. Daarvan worden 24 eenheden als PG kamers gerealiseerd (intramurale woongroepen).
De appartementen zijn verdeeld over 3 verdiepingen, waardoor er 3 woongroepen van elk 8 oudere bewoners zijn ontstaan die elk een tweekamerappartement bewonen én gebruik maken van een gezamenlijke huiskamer en keuken.
Er zijn tevens appartementen beschikbaar voor zelfstandig wonende ouderen. De zelfstandige appartementen variëren qua grootte van 58 m² tot 77 m². Daarnaast telt het gebouw enkele huiskamers voor ontmoeting en 2 ruimten voor commerciële activiteiten. Alle appartementen zijn voorzien van domotica voor optimaal woongemak.

Behoudens appartementen zijn er in het gebouw ook ruimten gerealiseerd zoals een huisartsenpost, een kapsalon, een pedicurepraktijk, een winkel en een ontmoetingsruimte waar de ouderen activiteiten krijgen aangeboden, samen maaltijden kunnen gebruiken en/of koffie kunnen drinken. Deze voorzieningen zijn van belang om de sociale integratie te bevorderen voor de wijkbewoners die nadrukkelijk in het gebouw worden uitgenodigd. Verder komen er naast de gebruikelijke aan de zorg ondersteunende functies aanvullende voorzieningen zoals kleine horeca, vergaderruimten en opslag.

Het parkeren vindt plaats op eigen terrein. De zorgeenheden hebben een eigen balkon ofwel een kleine tuin als ze op de begane grond zijn gelegen. De derde bouwlaag heeft een architectonisch licht stijgend en dalend dak. Het gebouw is redelijk traditioneel ten aanzien van het gekozen bouwsysteem, met deels keramische pannen aan de gevels.
Begin 2017 zijn de funderingswerkzaamheden uitgevoerd. Volgens planning zoals opgesteld tijdens de ruwbouw-LEAN-sessie bereikten wij 12 weken later het hoogste punt. Ook Koning Winter was ons na een relatief korte vorstperiode goed gezind. De oplevering heeft maart 2018 plaatsgevonden.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa