Woonzorgcomplex Florisberg Muiderberg

Plaats: Muiderberg
Opdrachtgever: Habion Ontwikkeling BV / Stichting Amaris
Architect: Studio WA! Amersfoort
BVO: 5.598 m2


In de dorpskern van Muiderberg heeft Studio WA! uit Amersfoort voor Amaris Zorggroep en Habion een nieuw zorgcentrum ‘Florisberg’ ontworpen naar de huidige maatstaven voor wonen met zorg. Een plan waarin beschermd wonen en een besloten liggende tuin zorgvuldig wordt ingepast in de dorpse structuur en het naastgelegen Kocherbos. Om de nieuwbouw te realiseren, moest het bestaande pand gesloopt worden.

Het nieuwe pand, met een groter grondoppervlak, vult daarmee het bestaande perceel. Dit is logistiek een uitdaging. In het gebouw dat 3 woonlagen telt, komen in totaal 54 woningen voor ouderen. In iedere woning kunnen ouderen wonen en indien gewenst ook verzorgd of verpleegd worden. Zorgorganisatie Amaris huurt appartementen voor ouderen met zwaardere zorg. Daarvan worden 24 eenheden als PG kamers gerealiseerd (intramurale woongroepen). De appartementen zijn verdeeld over 3 etages, waardoor er 3 groepen van 8 ouderen ontstaan die elk een tweekamerappartement bewonen en gebruik zullen maken van een gezamenlijke huiskamer.

Er zijn tevens appartementen beschikbaar voor zelfstandig wonende ouderen. De zelfstandige appartementen variëren qua grootte van 58 m² tot 77 m². Daarnaast telt het gebouw enkele huiskamers voor ontmoeting en 2 ruimten voor commerciële activiteiten. Alle woningen worden voorzien van domotica voor optimaal woongemak. Behoudens appartementen worden er in het gebouw ook ruimten gerealiseerd als een huisartsenpost, een kapsalon, een pedicurepraktijk, een winkel en een ontmoetingsruimte waar de ouderen activiteiten kunnen doen, een maaltijd kunnen gebruiken en/of koffie kunnen drinken. Deze voor­zieningen zijn ook van belang om de sociale integratie te bevorderen vanuit de wijk. Verder komen er de gebruikelijke aan de zorg ondersteunende functies, zoals ondergeschikte horeca, vergaderruimten, opslag e.d. Het parkeren zal plaatsvinden op eigen terrein, waarvoor wij de voorzieningen zullen aanleggen. De zorgeenheden krijgen een balkon ofwel een kleine tuin als ze op de begane grond zijn gelegen. De derde bouwlaag heeft een licht stijgend en dalend dak.

Begin 2017 zijn de funderingswerkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw is redelijk traditioneel ten aanzien van het gekozen bouwsysteem, met deels keramische pannen aan de gevels. Volgens planning zoals opgesteld tijdens de ruwbouw-LEAN-sessie bereikten wij 12 weken later het hoogste punt. Ook koning Winter was ons na een relatief korte vorstperiode goed gezind. De LEAN ingezette afbouwfase is in september 2017 aangevangen. De oplevering was op 9 maart 2018.

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw