Woonzorglocatie Sint Jozef Deventer

Plaats: Deventer
Opdrachtgever: Stichting Carinova Woonzorg
Architect:Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen Breda
BVO: – m2


Opdrachtgever Stichting Carinova Woonzorg gunde in november 2014, na een onderhandse aanbesteding op uitsluitend laagste prijs, het werk nieuwbouw en renovatie van verpleeghuis Sint Jozef in Deventer.

Dit omvangrijke project omvat, naast sloop van het oude beddenhuis, 3 bouwdelen: nieuwbouw van circa 6.200 m2 verpleeghuis met 96 verpleegkamers en een paviljoen (verbindingsgebouw) van circa 550 m2. Daarnaast wordt het 3.000 m2 monumentale oude Sint Jozef ziekenhuis herbestemd na ingrijpende binnen- en buitenrenovatie en restauratie.

Begin februari 2015 heeft de opdrachtgever het pand destructief onderzocht op aanwezigheid van asbest en ter voorbereiding van de sloop en bouwrijp in eigen beheer een aanvang gemaakt met het saneren van het bestaande beddenhuis. Een omvangrijke sanering was het resultaat.

Grunstra Bouwingenieurs uit Bolsward droeg zorg voor de bouwbegeleiding. Het ontwerp voor de nieuwbouw van het verpleeghuis is verzorgd door Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen uit Breda. Het ontwerp voor de nieuwbouw van het paviljoen, tuinmuren en de verbouw en renovatie van het monument is van One Architecture uit Amsterdam.

Bijzonder is het monument, dat na renovatie en restauratie van de gehele buitenschil, waaronder schoonmetselwerk gevels, stalen raamkozijnen, natuursteen elementen en pannendaken, werd herbestemd tot facilitaire afdelingen.

Ook binnen werden kenmerkende materialen in originele staat hersteld en na vele jaren weer zichtbaar gemaakt, zodat karakteristieke elementen weer in volle glorie voor het voetlicht zijn gebracht. Voorbeelden zijn een glasmozaïek, natuurstenen vloeren en muurschilderingen. Tevens werden tijdens het slopen van het beddenhuis diverse gave componenten met zorg gedemonteerd om beschadigde componenten in het monument mee te herstellen.

Het paviljoen heeft een bijzondere samenstelling van toegepaste materialen van hoogwaardige kwaliteit. Het vormt de moderne verbinding tussen het monument en het nieuwe verpleeghuis. Ook het nieuwe verpleeghuis is niet ontsnapt aan de aandacht voor detail aan de buitenzijde.

Wij hebben de bouwkundige werken uitgevoerd en de gehele coördinatie gezorgd.

Op 11 oktober 2016 werd, na 9 maanden bouwtijd, de nieuwbouw opgeleverd. Op 5 december 2016 gevolgd door het monument.

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw