VSO De Heldring Amsterdam

Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Stichting Kolom
Architect: Berger Barnett Architechten
BVO: 2.100 m2


Begin september 2015 hebben wij de officiële opdracht getekend voor de nieuwbouw van de school VSO De Heldring in Amsterdam Nieuw West, in opdracht van Stichting Kolom te Amsterdam. Stichting Kolom is een organisatie met scholen voor speciaal onderwijs.

Het ontwerp, met een link naar het verleden van de locatie, is van Berger Barnett Architecten uit Amsterdam.

Het gaat om een gebouw met circa 2.100 m² bvo. De school bevat 14 lokalen voor groepen, therapie­ruimten, voorzieningen voor praktijkonderwijs, een gymaccommodatie en in het midden van het gebouw een ‘state of the art’ theater faciliteit waar voorstellingen voor publiek gehouden kunnen worden. Leerlingen variëren in leeftijd van 12 tot 20 jaar.

De school richt zich ook op studenten met een opleiding gerelateerd aan de horeca. Door de situering van deze afdeling en de ‘wintertuin’ gericht naar een openbaar voetpad aan de rand van het water, ontstaat er meer interactie met het passerende publiek. De overdekte ‘wintertuin’ als onderdeel van het gebouw en het buitenterrein lopen naadloos in elkaar over.

Bouwkundig betreft het een traditioneel gebouw, dat in Amsterdam betekent; op palen van circa 25 meter lang met daaroverheen een balkenfundering. Als casco een prefab betonnen begane grondvloer. Vanaf eerste verdieping in het werk gestorte balkbodems, met breedplaatvloeren met daarop deels in het werk gestorte betonkolommen, deels prefab kolommen en prefab betonnen binnenwanden. Dit heeft ervoor gezorgd dat in 12 weken tijd een hoogte van circa 17,5 meter bereikt werd op de derde verdiepingsvloer.

Eén van de mooie details zijn de plafondeilanden tussen de balkbodems. Deze zullen volledig in het zicht komen inclusief het in het werk gestorte gedeelte. Dit past geheel in de veel­gehoorde slogan ‘techniek mag gezien worden’. Het casco is volledig flexibel indeelbaar en daardoor extra duurzaam.

Het buitenspouwblad is volledig uitgevoerd in metselwerk, 84.000 duizend gevelstenen zijn hiervoor verwerkt met aluminium kozijnen, waarvan enkele zijn voorzien van een digitale print op de triple beglazing.

Het theater als hart van de school is uitgerust met een elektrisch uitschuifbare tribune. Dit in combinatie met de eiken Derako wandbekleding en het Bruynzeel plafond, geeft de hoogwaardige afwerking volledig weer.

Installatietechnisch was er eveneens aandacht voor duurzaamheid, waaronder 20 gesloten WKO bronnen met een diepte van 100 meter per stuk. Tevens werd het dak voorzien van PV-panelen en LED verlichting en dit alles zorgt voor een zuinig energieverbruik.

Wij hebben alle bouwkundige en installatiewerken integraal uitgevoerd, inclusief de gehele coördinatie.

De school werd in november 2016 overgedragen aan de Stichting Kolom.

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw