Vrieshuis Sealane Eemshaven

Plaats: Eemshaven
Opdrachtgever: Sealane Borkum B.V.
Architect: RBK Group BV Deventer
BVO: 4.600 m2Op 27 juli 2018 nam Sealane Borkum B.V. in de Eemshaven een nieuw vrieshuis in gebruik voor de opslag van circa 8.000 ton bevroren vis. Nadat Jansman Bouw in de Haven Noord in Amsterdam en in Harderwijk al eerder vrieshuizen realiseerde, werden we gevraagd om in Eemshaven onze specialistische kennis in te zetten.
Het nieuwe complex is energie-efficiënt en door ons in een hoog tempo gebouwd. Het ontwerp en de bouwdirectie was in handen van RBK Group BV te Deventer.

Sealane is al sinds de jaren zeventig in de Eemshaven gevestigd en houdt zich daar bezig met de opslag en overslag van verschillende soorten lading die over zee of via land worden aan- en afgevoerd. Hierbij gaat het vooral om voedingsmiddelen, die in vrieshuizen worden opgeslagen. In de afgelopen jaren is de onderneming flink gegroeid in met name de opslag van bevroren vis, die wordt geëxporteerd van voornamelijk de Scandinavische landen, naar Japan, Rusland en Noord-Europa. Ook biedt Sealane een directe lijnvrachtdienst met Noorwegen, in samenwerking met de Noorse rederij Samskip en is zij actief in de wind offshore-markt, staalindustrie en diverse andere havenlogistieke diensten. Om de groei tijdelijk het hoofd te bieden, werden de afgelopen jaren elders in Eemshaven vrieshuizen gehuurd. Met de nieuwbouw is dat nu verleden tijd.

Voor uitbreiding van hun activiteiten is door Jansman Bouw een ruim 4.600 m² hypermoderne en energie-efficiënte nieuwbouw gerealiseerd met een inhoud van maar liefst 50.300 m3. Het overgrote deel van het gebouw wordt op een temperatuur gehouden van minus 20 °C. Laaddocks en laadkuilen zijn aangelegd voor een continue stroom van vrachtverkeer via land en de naastgelegen haven. Tijdens de bouw van het vrieshuis is de bestaande kade van 135 m1 met circa 100 m1 verlengd om de capaciteit passend te maken voor de omvangrijke vrachten.

Begin 2018 startten wij met het grondwerk voor de bouw van het nieuwe complex en een kleine 27 weken later leverden wij het tot 2°C voorgekoelde gebouw, op de heetste dag (38°C) in decennia, op aan een tevreden opdrachtgever. Naast de realisatie van de complete fundatie, betonvloeren, staalconstructie, stalen dakplaten en de dakbedekking, alsmede de afbouw van de verschillende bedrijfsruimtes hebben wij de uitvoering van alle overige partijen, waaronder de sandwich gevel- en dakelementen en de elektro­technische/werktuigbouwkundige en koeltechnische installatie gecoördineerd.

Het nieuwe vrieshuis ligt in goed gezelschap van andere industrieën die er gevestigd zijn, zoals energiecentrales en Google die er gevestigd is met haar tweede datacenter en waarvoor een investering van 600 miljoen noodzakelijke was. Kortom, een dynamische omgeving in het noordelijkste puntje van Nederland.

 

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa