Villa Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: particulier
Architect: Partiplan te Zwolle
BVO:

Achter het Theehuis van “de Agnietenberg” te Zwolle lag tot een aantal jaren geleden een oude autosloperij. Partiplan heeft hier een plan op ontwikkeld in overleg met de gemeente en de provincie Overijssel. Het terrein moest vooraf gesaneerd worden om vervolgens woningbouw mogelijk te maken. Vanwege de hoge kosten die met de bodemsanering gemoeid waren, moest het aantal woningen eigenlijk behoorlijk zijn, maar vanwege de prachtige ligging en de omringende natuur was dit niet gewenst.

De oplossing werd gevonden in exclusiviteit, een kleinschalig project, grote kavels met daarbij passende woningen. Partiplan wenste voor dit project van 8 kavels in zee te gaan met 3 geselecteerde architecten en 3 bouwbedrijven die kwalitatief aan hun eisen konden voldoen. Zodoende zou de koper van de kavel toch vrij zijn in zijn keuze.

De woning is voorzien van een in het werk gestorte kelder (holle wandsysteem), waarbij voor de bronbemaling eerst toestemming moest worden verkregen van het Waterschap Groot Salland i.v.m. de 220 meterlange leiding die gelegd moest worden over de waterkering (dijk) van rivier de Vecht.

Verder is de woning traditioneel gebouwd, fundering op staal, binnenwanden snelbouwstenen, gevelsteen gebakken (Hilversums formaat), vloeren zijn kanaalplaatvloeren, hardhouten kozijnen binnen en buiten, prefab systeemkap, dakpannen vlakke leipan (van Eternit).

Er is een zeer complete en geavanceerde technische installatie gerealiseerd met zowel een badkamer op de begane grond als op de verdieping inclusief domotica systeem en warmtepomp.

Bij deze woning springen vooral de vele dubbele tuindeuren op de begane grond in het oog, namelijk 15 stuks. De vele natuurstenen onderdelen in de gevel (onderdorpels, bovendorpels, banden en schoorsteen afdekplaat) zijn tevens beeldbepalend. Het metselwerk werd zonder voegwerk uitgevoerd met dunne voegen, een uitdaging was het schoon houden van de fraaie stenen. Ambachtelijk werk kreeg hier de ruimte. Tevens was de wandafwerking van de badkamer exclusief, die bestond uit een erg fijn mozaïek met bijzondere voorstellingen. Een kunststukje.

Jansman realiseerde alle bouwkundige werken en coördineerde de installatiewerken.

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw