HOFtheater Raalte

Plaats: Raalte
Opdrachtgever: Gemeente Raalte
Architect: Archetex Architecten- en ingenieursbureau te Lemelerveld
BVO: – m2


Jansman Bouw heeft de door de gemeente Raalte uitgeschreven aanbesteding op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) gewonnen. In samenwerking met Adviesbureau Smeets uit Meppel werd het ontwerp geoptimaliseerd voordat gestart werd met de voorbereiding.

Archetex Architecten- en ingenieursbureau uit Lemelerveld had daarvoor het ontwerp op VO+ aangeleverd. De volgende optimalisaties werden door Jansman uitgewerkt; herpositionering van de installatieruimte, kleedkamers en artiestenfoyer waardoor de volledige kelder kon vervallen. Tevens zijn details en bouwmethodiek vereenvoudigd, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp en de duurzaamheid.

Overmaat in EPC en geluidsmaatregelen is benut om alternatieven toe te passen. Na de optimalisatie waren alle waarden op het vereiste niveau. Tot slot heeft Jansman een werkbestek geschreven.
De karakteristieke ronde theaterzaal is het enige gebouwdeel dat niet is gesloopt. Het podium van de zaal is uitgebreid naar buiten, zodat het HOFtheater nog mooiere theaterprogramma’s kan bieden.
Aanwezige loze ruimten onder de hellende stoelenvloeren werden benut door hier kleedkamers en de artiestenfoyer te creëren. Ook de losplaats buiten, waar de theatergezelschappen kunnen laden en lossen werd aangepast. De bestaande delen werden voorzien van verschillende geluidsisolatie oplossingen ter beperking van geluidsoverlast voor de naastgelegen nieuwbouwwijk.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de verbouw van het theater in de zomerstop van het HOFtheater, dus vóór half september plaats zou vinden. Vanwege de optimalisaties werd gewacht tot na het theaterseizoen. Het lopende theaterseizoen heeft gewoon door kunnen draaien, terwijl rondom het theatergebouw volop gebouwd werd. Als vervanging voor de foyer was er een grote geïsoleerde en verwarmde tent geplaatst.

De gemeente Raalte beschikt nu over één van de meest duurzame theaters van Nederland!

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa