Ugchelen, IKC Ugchelen

Plaats: Ugchelen
Opdrachtgever: Stichting PCBO Apeldoorn
Architect: MTB Architechten Apeldoorn
BVO: 1.964 m²


In het voorjaar van 2020 ontvingen wij van PCBO Apeldoorn de opdracht voor de nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum in Ugchelen. De nieuwbouw met een vloer­oppervlakte van circa 2.000 m² vervangt basisschool de Touwladder, die net voor start van de bouw door de opdrachtgever deels is gesloopt.

PCBO Apeldoorn heeft enkele jaren geleden naar tevredenheid ook met Jansman gebouwd. Ook de architect, MTB uit Apeldoorn, was net als in Ugchelen bij deze nieuwbouw betrokken. Het IKC biedt straks plaats aan circa 300 leerlingen van PCBO de Bouwhof en PCBO de Touwladder.

Daarnaast komt er plaats voor de kinderopvang MAM’s. Na afronding van de nieuwbouw zal het resterende deel van de Touwladder gesloopt worden, waardoor het schoolplein weer volledig is. De opdracht aan Jansman Bouw omvat de bouwkundige en installatietechnische werken en de gehele uitvoeringscoör­dinatie. Het nieuwe IKC is een fraai compact gebouw, gelegen in het groen met mooie lindebomen die vanzelf­sprekend beschermd worden tijdens de bouw. Door de verspringingen van de gevel en divers materiaal­gebruik oogt het gebouw niet stedelijk en past het uitstekend op de plek. Het door onze eigen metselaars uitgevoerde schoonmetselwerk imiteert boomschors. De houten gevel­bekleding bovenop het metselwerk is geïntegreerd in de overstekken die tevens een natuurlijke schaduw vormen tegen zonlicht. De platte daken zijn voorzien van PV panelen en een dakopbouw draagt bij aan daglicht in het centrale deel van de school.

De 12 lokalen zijn verdeeld in de onder-, midden-, bovenbouw en de kinderopvang, elk met een eigen entree. De hoofdentree bevindt zich tegenover het naastgelegen dorpshuis. Centraal op de begane grond is het speellokaal geïntegreerd in het ontwerp. De verdiepingsvloer boven dit speellokaal is ruim een meter verhoogd ten opzichte van de andere vloeren waardoor er een splitlevel vloer ontstaat.

Na de start in mei 2020 was de ruwbouw voor de zomervakantie gereed. De oplevering was op 5 februari 2021. Ruimschoots op tijd om het resterende deel van de bestaande school te slopen en het aansluitende schoolplein aan te leggen.

Recente projecten

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Leusden, IKC ‘t Ronde

nieuwbouw, renovatie, verbouw, onderwijs-mfa