Transitie voormalige brandweerkazerne Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle
Architect: Jansman Bouw B.V.
BVO: 3.913 m2


Wij ontvingen de onderhandse opdracht van het Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) voor het herbestemmen van de, deels leegstaande, voormalige brandweerkazerne in Zwolle.

Het gebouw was en bleef deels in gebruik bij de brandweer, reddingsbrigade Zwolle en het coördinatiecentrum en uitrukpost calamiteiten spoorwegongevallen van ProRail.

Binnen de enorm korte periode van 8 weken, inclusief de zomer­vakantie, moest een leegstaande verdieping die ingericht was als slaap- en verblijfruimten voor brandweerlieden, omgebouwd worden tot een dependance voor circa 160 VMBO PRO leerlingen en leerkrachten van de Thorbecke Scholen Gemeenschap Zwolle. Letterlijk vanaf schetsen werd door Jansman Bouw binnen 3 dagen een bouwteam bijeengebracht.

Tijdens een allesomvattende opname en nulmeting werd een gedetailleerd PVE opgesteld. Vanaf de derde dag werden de sloop- en demontagewerkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor kwam er zicht op de aanwezige installaties, constructies en de mogelijkheden. Alle aandacht gericht op het gebruikersdoel en een focus op kostenbeheersing. Hergebruik was een vaste afweging bij herindeling van de ruimten.

De verbouwing betrof een herindeling van de gangen, creëren lokalen en realiseren algemene ruimten en aula. Alle wanden, vloerafwerking en plafonds inclusief installatie­voorzieningen zijn vernieuwd, evenals diverse kozijnen. Op de begane grond is een vandalismebestendige fietsenberging gerealiseerd met behoud van alle bestaande functies voor toekomstig hergebruik. Tevens zijn de bestaande sanitaire ruimten gesloopt en opnieuw ingedeeld voor jongens en meisjes en opnieuw betegeld en voorzien van nieuw sanitair. Installatie­technisch zijn er ook de nodige aanpassingen verricht zoals luchtbehandeling, (led) verlichting, verwarming en beveiliging middels camerasysteem.

Jansman Bouw coördineerde alle disciplines inclusief installaties.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa