Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

Plaats: Nijverdal
Opdrachtgever: Hegeman Projectontwikkeling
Architect: van Hoogevest Architecten B.V. Amersfoort
BVO: m2


Het centrum van Nijverdal is de laatste jaren onherkenbaar veranderd door het masterplan van de gemeente Hellendoorn. Het nieuwe gemeentehuis en de diverse nieuwe winkel- /appartementencomplexen geven het centrum een nieuwe eigentijdse invulling.

Direct aan het centrum, grenzend aan het marktplein, ligt het allerlaatste stuk grond dat nog een invulling dient te krijgen. Nijverdal is ten aanzien van de winkel- en kantoorbehoefte ruimschoots voorzien. Dit is de reden dat samen met de gemeente gezocht is naar een andere, centrumwaardige invulling. Deze is gevonden in het ontwikkelen van 18 grondgebonden stadsvilla’s.

Het is algemeen bekend dat de behoefte om rondom het centrum te wonen en werken toeneemt. Openbaar vervoer en alle voorzieningen, zoals parkeren in de directe nabijheid, heeft voor veel doelgroepen de voorkeur. Daarom zijn 18 stadsvilla’s ontwikkeld in 2 varianten.

Direct aan het marktplein worden 10 aaneengesloten stadsvilla’s gerealiseerd, voorzien van achtertuinen grenzend aan het compacte privé parkje aan de achterzijde. De woningen  met een geveltrap naar de voordeur doen denken aan grachtenpandjes, die vaak in centra van omliggende steden te vinden zijn. De splitlevel die hierdoor op de begane grond ontstaat, maakt de woning speels.

Om de hoek, langs de Constantijnstraat komt een blok van 3 en 2 stadsvilla’s. De voorgevels van deze woningen liggen op de Zuidkant. Om geen achtertuinen op de Noordkant te krijgen, is gekozen om grote terrassen op het Zuiden gericht aan te leggen op 1e verdiepingsniveau en dakniveau.

Wat beide varianten gemeen hebben, is dat ze voor een brede doelgroep geschikt zijn. Wonen met beroep aan huis, het zogenaamde kangoeroe wonen of alleen wonen maakt dat jong en oud ruime mogelijkheden hebben. De woningen kunnen worden voorzien van woninglift, zodat de toegankelijkheid wordt verhoogd.

Het indelen van de woningen staat vrij om bijvoorbeeld lofts in te richten. De basis plattegronden zijn vanzelfsprekend beschikbaar en compleet. Parkeren is voorzien aan de achterzijde, waar een aardige ruimte wordt ingericht als privé parkje.

Afhankelijk van de belangstelling en verkoop zal in de loop van 2018 gestart worden met de realisatie.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa