Schoolgebouw ‘De Binding’ Opende

Plaats: Opende
Opdrachtgever: Gemeente Grootegast
Architect: Grunstra Architecten Bolsward
BVO: 1.800 m2


Aan de Verbindingsweg in Opende realiseerden wij een nieuw schoolgebouw dat onderdak biedt aan 2 zelfstandig opererende basisscholen: de Christelijke Daltonbasisschool ‘De Klister’ en de openbare basisschool ‘Het Kompas’. Er kunnen 240 leerlingen naar deze twee-onder-één-kap school.

De gemeente Grootegast gaf Jansman Bouw de opdracht voor de realisatie van de school. De nieuwbouw, met 1800 m2 aan bvo, bestaat uit 2 bouwlagen. Jansman Bouw coördineerde alle disciplines inclusief de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, alsmede de inrichting van het terrein.

Het ontwerp en de begeleiding voor de nieuwe school was in handen van Grunstra Architecten uit Bolsward. De vorm van de school past in het landschap en heeft de vorm en uitstraling van een kapschuur. Het dak is hoog aan de kant van de straatkant en laag aan de kant van achterliggende weilanden. De kleuren van omliggende schuren komen terug in de school.

Duurzaam: de school kent actuele eigenschappen op het gebied van duurzaam bouwen. Zo behalen de hoge plafonds een hoge score op het aspect volume zoals bepaald in de norm Frisse Scholen (klimaatklasse B). Tevens is in het kader van de duurzaamheid een groot aantal zonnepanelen op het dak geplaatst waarmee elektriciteit kan worden opgewekt.
De school wordt verwarmd en gekoeld middels een luchtwarmtepomp, deze werd geheel naast het pand geplaatst. Deze zogenaamde VRF-unit voedt de verdeelunits in de lokalen, die gesitueerd zijn in de systeemplafonds. Door deze voorzieningen kon het gebouw zonder gasaansluiting gerealiseerd worden. Ook door het vroegtijdig plaatsen van de zonnepanelen is al tijdens de bouw zonne-energie opgewekt, wat gunstig was voor het energieverbruik tijdens de bouw.

Uitdagingen: in de gehele staalconstructie bevindt zich geen enkel windverband. Het hellende dak is opgebouwd uit kanaalplaatvloerelementen wat het warmte accumulerend vermogen van de school vergroot. Jansman Bouw heeft door optimalisatie van de opbouw van isolatie in de HSB-elementen de Rc-waarde van deze wanden met 1,25 W/m2K kunnen verhogen. Resultaat van ondermeer deze bijdrage is een EPC van maar liefst 0,3. Dit aspect was één van de waarderingen in de EMVI uitvraag.

Dankzij duidelijke afspraken en efficiënt werken is het gelukt om het schoolgebouw in de gewenste zeer korte bouwtijd van 8 maanden te realiseren. Daarbij is heel goed en plezierig samengewerkt met alle partijen.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa