RSG Ter Apel

Plaats: Ter Apel
Opdrachtgever: Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlagtwedde
Architect: Van Manen en Zwart Architecten te Drachten
BVO: 4.350 m2


Regionale Scholen Gemeenschap Ter Apel met circa 4.500 m² bruto vloeroppervlakte.

Het ontwerp met verbeelding van berkenbomenrijen structuur in de gevels is ontworpen door Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten. Het gebouw met moderne architectuur werd gebouwd achter het monumentale schoolgebouw. Het monument behoort tot de Amsterdamse School stijl en is een ontwerp van Rijksgebouwenarchitect Gerrit Westerhout. Het gebouw stamt uit 1921 en is destijds opgericht als Rijks Hogere Burgerschool. Het was toen een heel modern gebouw dat werd gebouwd voor 204.000,- gulden. Er is dus in 100 jaar wel het één en ander veranderd! Zo is de behoefte aan andere functionaliteit, beleving van onderwijs en exploitatiekosten sterk veranderd. Daarom ook de behoefte aan een ander gebouw dat antwoord geeft op verschillende maatschappelijke vragen waaronder beleving, duurzaamheid, milieu, kosten etc.

Nog voor opdrachtverstrekking zijn we direct gestart met de voorbereiding om, anders dan bedacht, tijdens de zomer­vakantie de bestaande ‘aangebouwde gebouwen’ te slopen en een geheel nieuw fietsparkeerterrein aan te leggen, zodat overlast zoveel mogelijk werd beperkt. Tevens werden in dezelfde periode de WKO bronboringen uitgevoerd. Toen de leerlingen en docenten terug waren van vakantie, was de grootste overlast reeds voorbij, een goed begin!

De bouwmethode voor de nieuwbouw bestond uit systeem­vloeren en een staalconstructie met gevelvulling van houtskeletbouw elementen. Ook het gehele metselwerk, met verschillende uitkragingen, is door onze eigen vaklieden uitgevoerd. Rond de kerst van 2019 was het gebouw wind- en waterdicht, zodat we na 5 maanden al konden starten met de afbouw.
Wij hebben alle bouwkundige en installatiewerken uitgevoerd, daarnaast de gehele inrichting en aankleding van het gebouw. Ook de terreininrichting was onderdeel van de opdracht.

Het gehele werk is op 10 juli 2020 naar volle tevredenheid opgeleverd.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa