RSG Ter Apel

Plaats: Ter Apel
Opdrachtgever: Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlagtwedde
Architect: Van Manen en Zwart Architecten te Drachten
BVO: 4.350 m2


Na een uitgebreide voorselectie hebben wij eind april 2019 de opdracht ontvangen voor de nieuwbouw van de Regionale Scholen Gemeenschap Ter Apel met circa 4.500 m² bruto vloeroppervlakte.

Het ontwerp met verbeelding van berkenbomenrijen structuur in de gevels is van Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten. Het gebouw met moderne architectuur wordt gebouwd achter het monumentale schoolgebouw. Het monument behoort tot de Amsterdamse School stijl en is een ontwerp van Rijksgebouwenarchitect Gerrit Westerhout. Het gebouw stamt uit 1921 en is destijds opgericht als Rijks Hogere Burgerschool. Het was toen een heel modern gebouw dat werd gebouwd voor 204.000,- gulden. Er is dus in 100 jaar wel het één en ander veranderd! Zo is de behoefte aan andere functionaliteit, beleving van onderwijs, exploitatiekosten etc. sterk veranderd. Daarom ook de behoefte aan een ander gebouw dat antwoord geeft op verschillende maatschappelijke vragen waaronder beleving, duurzaamheid, milieu, kosten etc.

Tijdens de verificatie die na aanbesteding plaatsvond, werd de basis gelegd voor het vertrouwen dat altijd nodig is om dergelijke projecten toe te vertrouwen. Er was meteen een goede klik, wat ongetwijfeld voortkomt uit de no nonsense cultuur die betrokken partijen wensen te hanteren.

Nog voor opdrachtverstrekking zijn we direct gestart met de voorbereiding om, anders dan bedacht, tijdens de zomervakantie de bestaande ‘aangebouwde gebouwen’ te slopen en een geheel nieuw fietsparkeerterrein aan te leggen, zodat overlast zoveel mogelijk werd beperkt. Tevens werden in dezelfde periode de WKO bronboringen uitgevoerd. Toen de leerlingen en docenten terug waren van vakantie, was de grootste overlast reeds voorbij. Men had kennis gemaakt met Jansman Bouw die meer dan bekend is met going concern. Een goed begin!

De bouwmethode voor de nieuwbouw bestaat uit systeemvloeren en staalconstructie met gevelvulling van houtskeletbouw elementen. Ook het gehele metselwerk, met verschillende uitkragingen worden door onze eigen vaklieden uitgevoerd. Rond de kerst van 2019 is het gebouw wind- en waterdicht, zodat we na 5 maanden al kunnen starten met de afbouw.

Wij hebben alle bouwkundige en installatiewerken in opdracht en coördineren hierbij de gehele inrichting en aankleding van het gebouw. Ook de terreininrichting wordt door ons verzorgd.

De oplevering staat gepland voor juli 2020.

Recente projecten

IKC Het Saffier Zwolle

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kindcentrum Wolfsbos Hoogeveen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

MFA Bruchterveld

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kringtex bedrijfspand Amersfoort

nieuwbouw, industrie-kantoren