ProMessa Deventer

Plaats: Deventer
Opdrachtgever: Coop Vastgoed Velp
Architect: RBK Group BV Deventer
BVO: 3.200 m2


In opdracht van (supermarktketen) Coop Vastgoed B.V. heeft Jansman Bouw de uitbreiding van vleesverwerkingsbedrijf ProMessa in Deventer gerealiseerd. ProMessa is onderdeel van Coop productiebedrijven en bevoorraadt ruim 1.000 supermarkten met een compleet vleesproducten assortiment.

De bestaande productielocatie werd uitgebreid met circa 3.200 m2 en is gesitueerd op het industrieterrein Bergweide in Deventer. Het ontwerp is opgesteld door RBK Group uit Deventer. RBK is een bekende naam in de voedingsmiddelenindustrie en is gespecialiseerd in het ontwerp en de automatisering van productiebedrijven binnen deze sector. Jansman Bouw en RBK hebben vaker succesvol samengewerkt in de foodsector.
Het project is uitgevoerd onder de BREEAM-NL certificering met klasse Excellent. Gedurende het gehele project is hier tijd en aandacht aan besteed en dit certificaat werd vanzelfsprekend behaald.

De bouwplaats was erg krap, een echte ‘postzegel’ locatie, wat logistieke uitdagingen met zich meebrengt. Tussen het bestaande en het nieuwe pand zijn verschillende doorbraken gemaakt die de aansluiting vormden met het bestaande deel. De nieuwbouw is onderverdeeld in verschillende afdelingen, zoals een productieafdeling, etiketteerafdeling, koel- en vriescellen en expeditieruimte. De nieuwe afdeling productie­afdeling kan voorzien worden van in totaal 7 nieuwe productielijnen voor het bereiden van diverse vleesproducten waaronder gehakt, worst, burgers, gehaktballen en vinken. Hygiëne eisen zijn op topniveau, wat terug te zien is in de gehele werkomgeving. Bijvoorbeeld Margia granietvloeren met afschot in alle richtingen van de 12 industriële afvoer­putten. Daarnaast is alle metaalwerk uitgevoerd in RVS en zijn de wanden voorzien van een speciale levensmiddelenfolie. De ruimte is geconditioneerd en wordt gekoeld tot 4°C door 3 grote verdampers die onder het plafond hangen. De ruimte is rondom voorzien van betonnen beschermbanden. De overige ruimten zijn voorzien van RVS vangrails, omdat er veel transport met heftrucks/palletwagens plaatsvindt. Hierdoor wordt voor­komen dat de wanden beschadigen.

De koel- en vriescellen worden gebruikt voor opslag van de producten. De totale dikte van de begane grondvloer is 620 mm. Eerst is er een ondervloer gestort, dikte 250 mm, die voorzien is van vloerverwarming om bevriezing van de grond onder de vriescellen te voorkomen. Over deze betonvloer werd een gewapende dampremmende aluminium folie aangebracht met 2×100 mm EPS isolatie en daarover een dampdoorlatende folie. Als laatste werd een topvloer van 180 mm gestort die monolithisch is afgewerkt. De sandwichpanelen wanden en dakplaten hebben een Rc van 10,5 m2 K/W. De temperatuur varieert tussen -10°C in vriescel 1 en -20°C. De ruimte wordt gekoeld door middel van verdampers die opgehangen zijn aan de staalconstructie. De kozijnen van de schuif­deuren, als toegang tot de vriescellen, werden voorzien van randverwarming om bevriezingen tegen te gaan. De staalconstructie van de vriescellen werd uitgevoerd in S355 K2, een speciale staalkwaliteit die geschikt is voor de temperaturen tot -20°C. De totale constructie is circa 12 meter hoog.

De expeditie beschikt over 3 laadstations met docklevellers, zodat de heftrucks vanuit de expeditie de vrachtwagens binnen kunnen rijden om te laden en lossen. De vrachtwagens staan buiten opgesteld in de laadkuil. De expeditieruimte is voorzien van een ingebouwde vloerweegschaal om de producten voor transport te wegen. Onder andere tussen de expeditieruimte en etiketteerafdeling werden snelroldeuren toegepast (openingssnelheid 1,50 m/s) om opwarming van ruimtes te voorkomen.

December 2017 zijn wij gestart met het aanbrengen van de mortelschroefpalen. Wij hebben op 29 juli 2018 het project, na luchtdichtheidsmetingen en thermografisch onderzoek, naar volle tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa