Parkeerkelder, commerciële ruimten en 50 appartementen Nijverdal

Plaats: Nijverdal
Opdrachtgever: Woningstichting Hellendoorn
Architect: ARCA Architecten te Raalte
BVO: 9.503 m2


In samenwerking met Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal  is de nieuwbouw van het appartementencomplex op de locatie van voormalig hotel/restaurant ‘Buursink’ gerealiseerd.

De nieuwbouw betrof een parkeerkelder van circa 1.700 m2, die plaats biedt aan 53 parkeerplaatsen en bergingen voor hoofdzakelijk de appartementen. De begane grond is bestemd voor commerciële ruimten en op alle 4 de verdiepingen werden in totaal 50 appartementen gerealiseerd. Het ontwerp is van ARCA/Architecten uit Raalte en de constructeur is Ingenieursbureau Sänger IBCT uit Almelo.

Om een bouwput, gelegen op 3,30 m1 onder het maaiveld, te kunnen realiseren werd de bouwkuip uitgevoerd in stalen damwanden. Om de grondwaterstand in de bouwkuip te verlagen, is de gehele bouwkuip voorzien van drainagebemaling. De keldervloer, die volledig monolithisch is afgewerkt, werd op het zand gestort. Het kelderdek (begane grondvloer) is uitgevoerd in een breedplaatvloer die opgelegd is op de kelderwanden en in het werk gestorte betonbalken, afmetingen 1.200 x 600 mm, die tevens worden ondersteund door prefab kolommen. Na het storten van het kelderdek werden de damwanden weer verwijderd. Langs het belendende perceel, een bestaand winkelpand met woonruimten op de bovenverdieping, is, om schades te voorkomen, gekozen voor circa 60 m1 permanente damwand.

De draagconstructie op de begane grond ten behoeve van de eerste verdiepingsvloer (bovenkant vloer 5.100 mm + peil) betreft wederom prefab betonnen kolommen met daarover in het werk gestorte  betonbalken ten behoeve van de eerste verdiepingsvloer. Het binnenspouwblad is uitgevoerd in prefab betonwanden met daarover een prefab betonnen ringbalk ter plaatse van de grote kozijnopeningen. Tevens zijn nog enkele betonwanden in het werk gestort. De verdiepingsvloer is ook uitgevoerd in een breedplaatvloer. Een belangrijk aandachtspunt voor de gehele betonconstructie betrof een vereiste brandwerendheid van 120 minuten.

Vanaf de eerste verdiepingsvloer bestaat de draagconstructie uit kalkzandsteen met breedplaatvloeren. De appartementen zijn bereikbaar via galerijen vervaardigd uit prefab beton, evenals de balkons waarover alle appartement de beschikking hebben. De appartementen zijn allen voorzien van een inbouwkeuken. Verder zijn alle plafonds voorzien van spuitpleister en zijn de wanden behangklaar opgeleverd.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa