Onderwijsplein EnEn Neede

Plaats: Neede
Opdrachtgever: Het Onderwijsplein/MaxX Onderwijs Haaksbergen
Architect: GAJ Architecten Arnhem
BVO: 9.000 m2


Op het industrieterrein Wheemergaarden zijn wij op 1 juni 2015 gestart met de ver-/nieuwbouw van het Onderwijsplein in Neede. Een transitie van bestaand industrieel vastgoed naar onderwijs vastgoed.

Het Onderwijsplein biedt met 9.000 m2 onderdak aan ongeveer 650 leerlingen van Het Assink Lyceum en praktijkschool MAxX.

Na een voorselectie in augustus 2014 werden 5 aannemers uitgenodigd om in te schijven voor een bouwteam-realisatie opdracht. Gunningcriterium betrof
EMVI in de verhouding 55/45 voor prijs en plan van aanpak en presentatie. Wij stapten in het bouwteam net na de VO status en waren tijdens de realisatie verantwoordelijk voor de coördinatie.

Naast het huidige praktijkpand van MaxX werd een nieuw middendeel (gezamenlijke technieklokalen) gerealiseerd dat de verbinding vormt tussen het leegstaande, omvangrijke en voormalig opslagfiliaal van de hoofdvestiging van Schuurman Schoenen.

Na een intensief voorbereidingstraject met kaders kwaliteit, kosten en korte tijd, waarbij wij samen met Kleissen & Partners uit Hengelo, de overige bouwpartners en architect GAJ Architecten uit Arnhem optrokken, is de verdere uitwerking van het plan gerealiseerd.

De ver-/nieuwbouw betreft een herindeling in de bestaande school en er werden verschillende leerpleinen/domeinen gecreëerd evenals de realisatie van gangen, kantoren, algemene ruimten en theorielokalen. Wat betreft techniek: lokalen voor autotechniek met hefbrugsysteem, bouwkunde met metselvoorzieningen, metaalbewerking inclusief lascabines en spuitcabine etc.

Ook werden er natuur- en scheikundelokalen gerealiseerd en ruimten voor de afdelingen zorg en welzijn, dance en performance en een kapper- en schoonheidsafdeling. Ook een realisatie van horeca/klein­keuken ontbreekt niet.

Tevens zijn enkele uitdagende onderdelen in deze bouwopgave opgenomen: het realiseren van een verdiept gedeelte van 220 m2 in een bestaande vloer dat de functie aula kreeg.

Daarbij zijn tijdelijke buispalen opgenomen om de bestaande hoofdconstructie te borgen.

Ook werd een vide in het hart van het pand over een breedte van bijna 9 meter gerealiseerd.

Een innovatieruimte waarbij een bestaande eerste verdiepingsvloer van ruim 270 m2 werd verwijderd en waarbij wij de nieuwe vloer (een portaalspant met staalplaat en beton) op een hoger niveau aanbrachten. Dit ten behoeve van noodzakelijke hoogte op de begane grond in verband met de praktijkruimten.

Wij hebben deelgenomen aan de ontwerpfase en nadien de bouwkundige werken uitgevoerd en de gehele coördinatie verzorgd. Door tijdens de zomer- en wintervakantie door te werken werd de school conform afspraak opgeleverd.

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw