OBS De Schatkamer Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Openbaar Onderwijs Zwolle
Architect: Bekkering Adams Architecten te Rotterdam
BVO: 3.207 m2

Aan de Wildwalstraat nummer 38 hebben wij in opdracht van Openbaar Onderwijs Zwolle e.o. een uniek schoolgebouw gerealiseerd geheel aangepast aan het concept Natuurlijk Leren. Het gebouw biedt onderdak aan De Schatkamer en Travers. Travers verzorgt in het gebouw een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. Dit maakt van De Schatkamer een Brede School. Directievoerder was Penta Rho uit Apeldoorn en het fraaie ontwerp komt van architect Bekkering Adams Architecten uit Rotterdam.

Brede School De Schatkamer is een openbare school voor Natuurlijk Leren in de wijk Stadshagen in Zwolle. Op De Schatkamer leren kinderen talenten uit te bouwen, interesses op te bouwen en minder sterke kanten te compenseren. Ieder kind is uniek en beschikt over een schat aan talent.

Kinderen op De Schatkamer wordt geleerd verantwoordelijkheid te dragen voor het eigen leerproces en hun eigen gedrag. Hierbij wordt een leerling begeleid door een persoonlijke coach.

Leerlingen ontdekken de wereld aan de hand van het volgen van workshops, het oplossen van onderzoeksvragen, het leveren van prestaties, het uitvoeren van klussen, het ervaren van verschillen en het bijhouden van een eigen unieke portfolio.

In de grote entreehal is de blikvanger van de school, de tribunetrap, neergezet. Als het gebouw via de hoofdingang betreden wordt, valt meteen de ruimte op en de schitterende verlichting. Rechts het speellokaal en links de tribunetrap, met daarachter en boven de verschillende ‘bouwen’. Beneden zit de onderbouw. Aan het einde van de trap bovenaan de middenbouw. Aan de andere kant van de omloop rond de vide zit de bovenbouw.
De toiletten zijn betegeld in opvallend frisse kleuren. Iedere bouw heeft de beschikking over 3 jongens en 3 meisjes toiletten. De koffiekamer van de leerkrachten levert een schitterend uitzicht op het speelplein en de omgeving van de school. De enorme ramen zorgen voor veel lichtinval. Iedere bouw heeft verder zijn eigen vluchtweg bij calamiteiten.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa