Monumentale boerderij en appartementen Lettele

Plaats: Lettele
Opdrachtgever: Woonbedrijf ieder1
Architect: Frans Ziegler Architecten te Rotterdam
BVO: 2.045 m2

Woonbedrijf ieder1 uit Deventer, JP van den Bent stichting eveneens uit Deventer en Stichting IJssellandschap uit Olst werken hier samen aan een uniek project met een bijzondere bestemming: de renovatie van monumentale boerderij Erve Oostermaet tot woon- werk- en leefruimte voor cliënten van de JP van den Bent stichting. Directievoerder is FAME Bouwmanagement uit Zwolle.

Door deze unieke combinatie snijdt het mes aan 2 kanten. De bewoners kunnen buitenaf wonen, hebben zo veel mogelijk de regie over hun eigen leven en ontvangen een originele vorm van dagbesteding. Stichting IJssellandschap geeft een duurzame invulling aan Erve Oostermaet, het wordt weer een levendige omgeving en het pand behoudt zijn karakter. Woonbedrijf ieder1 wil bijzondere manieren van wonen toegankelijk maken voor een brede doelgroep, personen met een zorgvraag hebben speciale aandacht bij de corporatie.

Vooraanvang van dit unieke project werd de gevelbekleding (Lariks) uit het lokale bos gerooid. De stammen werden getransporteerd naar het erf (de bouwlocatie) alwaar deze door een mobiele houtzagerij tot planken werden gezaagd. Het kleddernatte hout werd netjes opgestapeld en ter plekke te drogen gelegd. De pakken versgezaagd hout werden tegen de directe zon en het inwateren beschermd, terwijl de wind er wel goed bijmoest kunnen om het drogen te bevorderen. Alvorens de geveldelen verwerkt waren, hadden deze al nagenoeg een jaar te drogen gelegen.

De bestaande monumentale boerderij is grondig gerenoveerd. Buitenkozijnen, draaiende delen in en aan de gevel, het voegwerk, de gestukadoorde plint en de vensterbanken zijn flinkaangepakt en opgewaardeerd. De constructie van de kap is aangepakt en voorzien van een rieten kap. Ook de binnenzijde is gerenoveerd en oude ornamenten en kleuren zijn ook in ere hersteld.

Naast de boerderij worden 2 bijgebouwen gebouwd met elk 6 appartementen. Deze worden voorzien van warmte door een gezamenlijke Warmte Koude Opslag installatie. Hiervoor zijn 15 bronnen geboord van circa 80 meter om gebruik te kunnen maken van de aardwarmte. Het hart van de installatie heeft zijn plaats gekregen achter op de deel van de monumentale boerderij. Van hieruit wordt de verwarming/koeling naar de appartementen getransporteerd.

Het meest in het oog springend en spraakmakend zijn de Lariks gevels. Wanneer de schuifluiken gesloten worden is er geen deur of glas meer te zien. Hierdoor lijken de 12 appartementen op 2 schuren die prima in de landelijke omgeving passen.

Er komt een dierenweide, een moestuin, een boomgaard en een bloementuin, zonder dat het een grootschalig agrarisch bedrijf wordt. Het hele plan blijft onderdeel uitmaken van diverse wandel- en fietsroutes.

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw