MFA gemeenschapcentrum Elckerlyc Luttenberg

Plaats: Luttenberg
Opdrachtgever: Stichting gemeenschapscentrum Elckerlyc
Ontwerper: IDplus Bouwdesign te Luttenberg
BVO: – m2


Na vele jaren van plannen maken, kon toch gestart worden met de verbouw en nieuwbouw van Elckerlyc in Luttenberg, de eerste Multi Functionele Accommodatie (MFA) in de gemeente Raalte. Een bijzonder aspect bij de opdracht en realisatie was de samenwerking met tal van vrijwilligers, maar liefst 125 personen hadden zich aangemeld. Daarnaast waren er lokale bedrijven die werkzaamheden, machines, materialen en gereedschap ter beschikking stelden. Jansman Bouw heeft de vrijwilligers begeleid en gecoördineerd in kwaliteit en veiligheid.

De verbouwing bestond uit grofweg 3 fases: de bovenverdieping, de begane grond (waaronder een zaal en peuterspeelzaal) en de aanbouw met de oefenruimtes voor muziek en nieuwe toilet-voorzieningen. De voorbereidende werkzaamheden zijn direct na opdracht van start gegaan.   Bij het opstellen van de planning was het uitgangspunt dat de vrijwilligers zoveel mogelijk tijd kregen. De bouwwijze en volgorde werden hierop aangepast, voorbeeld was de jaarlijkse bazar die doorgang moest vinden.

In de uitbouw zijn muziekruimten opgenomen met een zodanige scheiding tussen de constructie en de afwerking, dat men spreekt van een Box in de Box. Deze ruimte is akoestisch zo ingericht dat overige gebruikers geen last hebben van de decibels die geproduceerd gaan worden. Dat de kwaliteit van de geluidisolatie uitstekend is, blijkt wel tijdens de repetitie van de lokale fanfare. Zelfs dit muzikale geweld is in de aanliggende grote zaal niet te horen.

In het kader van duurzaamheid is er een groot aantal zonnepanelen op het dak geplaatst, waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Deze wordt onder andere gebruikt om de warmtepomp van energie te voorzien, die warmte uit grondwater haalt. Deze zogenaamde gesloten WKO installatie voedt de vloerverwarming. Voor de WKO zijn 18 bronnen geboord. Tot slot zijn een aantal zonnecollectoren geplaatst om grote boilers van warm water te voorzien.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa