Memory Museum Nijverdal

Plaats: Nijverdal
Opdrachtgever: Stichting Memory Museum
Architect: EVE Architecten Nijverdal

Sinds 2010 is de voormalige bibliotheek in Nijverdal aan de Grotestraat in gebruik bij de Stichting Internationaal Oorlogsuseum Nijverdal, die bezoekers stap voor stap meeneemt in de historie van de Tweede Wereldoorlog. Doel is herinneren en ontwikkelen van maatschappelijk bewustzijn bij jongere generaties. Het museum heeft een sterk educatief karakter door vrede versus oorlog zichtbaar te maken.

Deze aanvulling op de aanwezige historische Canadese Begraafplaats die verderop op de Holterberg tussen Nijverdal en Holten gelegen is, maakt Nijverdal een bijzondere plaats om de oorlog en de gevolgen ervan te ervaren.

Al langere tijd bestond de wens om de uitstraling van het museum meer karakter te geven, herkenbaarder te maken én beter in te richten op bijeenkomsten en educatie. Ook was het gebouw gedateerd op aspecten als energieverbruik, brand technische eisen en eisen ten aanzien van een publiek gebouw. Een groep van lokale vrijwilligers pakte de handschoen op en begon een traject van kneden en vormen van een haalbaar plan. De locatie is beperkt, dus werd het passen en meten, met als resultaat dat een deel werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwe aanbouw, verdeeld over 2 lagen met een bruto vloeroppervlak van circa 750 m². De hoofdentree werd verplaatst naar het nieuwe deel waarin verschillende functies gevestigd zijn zoals educatieruimten, expositie- en conferentieruimte en een museumwinkel. De bestaande delen werden gerenoveerd en het terrein is op passende en uitnodigende wijze ingericht.

Wij zijn als bouwteampartner aan tafel gekomen en hebben meegedaan in de planvorming en zijn daarna tot uitvoering gekomen.

De realisatie vond plaats in de periode december 2018 tot juli 2019, waarbij het project casco opgeleverd is aan de vrijwilligers die reeds begonnen waren met de afbouwwerkzaamheden. Op 28 oktober 2019 was de drukbezochte opening waar het publiek kon zien en beleven wat in uitstekende samenwerking met de groep vrijwilligers gerealiseerd werd. Een prestatie om trots op te zijn.

Het project is na renovatie en uitbreiding een all-electric gebouw waarin geen gas meer wordt verbruikt. Een fraai voorbeeld van sociaal ondernemen en samenwerken voor een lokaal maat­schappelijk doel.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa