Memory Museum Nijverdal

Plaats: Nijverdal
Opdrachtgever: Stichting Memory Museum
Architect: EVE Architecten Nijverdal
BVO:


Sinds enkele jaren is de voormalige bibliotheek in Nijverdal aan de Grotestraat in gebruik bij de Stichting Internationaal Oorlogsmuseum, die bezoekers stap voor stap meeneemt in de historie van de Tweede Wereldoorlog. Doel is herinneren en ontwikkelen van maatschappelijk bewustzijn bij jongere generaties.

Het museum heeft een sterk educatief karakter door vrede versus oorlog zichtbaar te maken. Deze aanvulling op de aanwezige historische Canadese Begraafplaats die verderop op de Holterberg tussen Nijverdal en Holten gelegen is, maakt Nijverdal een bijzondere plaats om de oorlog en gevolgen te ervaren.

Al langere tijd bestond de wens om de uitstraling van het museum meer karakter te geven, herkenbaarder te maken én beter in te richten op bijeenkomsten en educatie. Ook was het gebouw gedateerd op aspecten als energieverbruik, brandtechnische eisen en eisen ten aanzien van een publiek gebouw. Een groep van lokale vrijwilligers pakte de handschoen op en begon een traject van kneden en vormen van een haalbaar plan. De locatie is beperkt, dus werd het passen en meten, met als resultaat dat een deel wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwe aanbouw, verdeeld over 2 lagen met een bruto vloeroppervlak van circa 750 m². De hoofd­entree wordt verplaatst naar het nieuwe deel waarin verschillende functies komen zoals educatieruimten, expositie- en conferentieruimte en een museumwinkel. De bestaande delen worden gerenoveerd en het terrein wordt op passende en uitnodigende wijze ingericht.

Wij zijn als bouwteampartner aan tafel gekomen en hebben meegedaan in de planvorming en zijn daarna tot uitvoering gekomen.

In december 2018 is gestart met de realisatie. Voor de kerst is gestart met de schroefinjectiepalen en aansluitend de balken­fundering. Het project wordt rond de zomer van 2019 opgeleverd. Wij werken samen met veel vrijwilligers die de Stichting ondersteunen en afkomstig zijn uit de bouwsector en daarbuiten.

Een fraai voorbeeld van sociaal ondernemen en samenwerken voor een lokaal maatschappelijk doel

Recente projecten

Kind Centrum De Korenbloem Raalte

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Maria-Oord Luttenberg

nieuwbouw, renovatie, verbouw, wonen, zorg

48 appartementen Assen

nieuwbouw, wonen

Villa te Leusden

nieuwbouw, wonen