Maria-Oord Luttenberg

Plaats: Luttenberg
Opdrachtgever: Stichting Luttenberg Woont
Architect: ID Plus Luttenberg
BVO: …… m2


Op steenworp afstand van ons eigen kantoor staat een mooi karakteristiek pand, genaamd Maria-Oord. Een voormalig congregatie van zusters tehuis. Nadat de laatste zusters uit het kloosterachtige gebouw waren verhuisd, werd het gekocht door Zorggroep Raalte die er lokale ouderen huisvestte.

Door de ommezwaai in de zorg werd ook de functie zorgwoningen opgeheven en verhuisden de ouderen naar centraal gelegen zorgvoorzieningen in het nabijgelegen Raalte. Dit was een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking die het pittoreske gebouw wilde behouden met inbegrip van een fijne woon- en zorgplaats voor de oudere dorpelingen. De oprichting van Stichting Luttenberg Woont geschiedde.

Het pand dateert van midden jaren 50, heeft een mooie klokgevel aan de voorzijde en een kleine dienstkapel met koor en is voorzien van glas in lood.
Echter was het beslist geen sinecure om deze voorziening te behouden, wat inhield dat er fors geïnvesteerd moest worden. Als lokale bouwer verbond Jansman Bouw zich als kartrekker en ontwikkelaar.

Met de ontwikkeling van 8 nieuwe koopappartementen op het ruime, zeer fraaie en groene terrein werd een deel van de financiering voor de renovatie bekostigd. Jansman Bouw heeft een deel van het terrein gekocht en ontwikkelde de appartementen. De Stichting verzorgde op geheel eigen wijze de resterende financiering met diverse instanties als gemeente, provincie en Europa.

Het voormalige pand wordt verbouwd tot 11 huurappartementen, met een oppervlakte van circa 60 m² per appartement. Daarnaast 8 nieuwbouw koopappartementen met een oppervlakte van circa 85 m². Het ontwerp van de 8 appartementen, verdeeld over 2 bouwlagen is ingepast is het omliggende natuurlandschap.

De totale renovatie/verbouwing zal aanvangen met asbestsanering. Het asbest is verwerkt in het dakbeschot, maar ook verspreid in het gebouw. Om de uitstraling van het pand intact te laten, worden de bestaande dakpannen en zinken dakkapellen weer op het nieuwe geïsoleerde dakbeschot herplaatst.

De oplevering van de renovatie/verbouwing en nieuwbouw zal in het najaar 2018 plaatsvinden.

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw