Kindcentrum Wolfsbos Hoogeveen

Plaats: Hoogeveen
Opdrachtgever: Stichting Kindcentrum Wolfsbos
Architect: Van Hoogevest Architecten te Amersfoort
BVO: 3.680 m2


In het hart van de woonwijk Wolfsbos in Hoogeveen hebben wij het gelijknamige kind­centrum gebouwd dat onderdak biedt aan 2 basisscholen De Krullevaar en De Goudvink en kinderopvang Spelerwijs.

Kindcentrum Wolfsbos is gelegen in een wijk die is ontwikkeld na de jaren 50. Kenmerkende eigenschappen zijn de kleinschaligheid van de woningen, duidelijk georiënteerd op de groen- en waterstructuur die in de toekomst nog verder wordt ontwikkeld. Het nieuwe kindcentrum Wolfsbos vormt met zijn bouwvolume en materialisering een icoon in deze kleinstedelijke omgeving. Het is een robuust bakstenen gebouw met een speelse vorm, hellende daken en open, uitnodigende gevels.

Naar buiten toe manifesteert het kindcentrum zich als één samenhangend gebouw met 3 duidelijke zones. Het middendeel is bestemd voor gezamenlijk gebruik en heeft een laag platdak gekregen en transparante gevels, waardoor een optimale verbinding ontstaat tussen binnen- en buitenruimte. Een grote tribunetrap met podium vervaardigd uit Rubberwood is in combinatie met het volledig te openen speellokaal een prettige ruimte voor gezamenlijke vieringen. Rubberwood betreft een restmateriaal, waarmee het bijdraagt aan het duurzame karakter van dit kindcentrum.
Noord-Nederland is een zeer duurzaam kindcentrum rijker; gasloos, bijna energieneutraal en Frisse Scholen Klasse B.

Het gebouw en de installaties vormen één geheel door middel van betonkernactivering die het verwarmen en koelen van de ruimtes verzorgt. Het schilddak is gedekt met zonnepanelen die overdag voorzien in het volledige energieverbruik.
Het waterleidingnet van WMD is de energiebron voor de warmtepomp die de verwarming en koeling van het gebouw verzorgt. Door optimale luchtdichting in combinatie met een optimale isolatieschil kan een zeer laag energieverbruik worden gerealiseerd. In het interieur zijn de betonnen wanden en vloeren bekleed met houten delen.

Na de bouwvak van 2019 zijn wij gestart met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. De fundering bestaat uit prefab drukpalen die hydraulisch in de grond werden gedrukt, een geruisloze en trillingvrije methode. Om dit te realiseren werden 19 vrachtwagenopleggers aangevoerd om de drukmachine op locatie op te bouwen. Het gewicht van de palendrukmachine was na opbouw maar liefst 320 ton, om daarna het prefab beton casco op te trekken. In april 2020 is het eerste PV-paneel als officiële handeling gelegd, waarna de resterende 555 stuks gelegd konden worden, dit goed voor 150.000 kWh per jaar.

Conform de overall planning heeft op 10 juli 2020 de oplevering plaatsgevonden in het bijzijn van de bouwdirectie, opdrachtgevers en een afvaardiging van de gemeente. Hierna konden de gebruikers hun gebouw inrichten om er in het nieuwe schooljaar volop aan de slag te kunnen.

Eind september werd de school feestelijk geopend door de burgemeester en was al goed te zien met hoeveel plezier de gebruikers in hun nieuwe gebouw werkzaam zijn.
Jansman Bouw verzorgde alle bouwkundige werken en coördineerde alle betrokken partijen in de uitvoeringsfase.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa