Kindcentrum Wolfsbos Hoogeveen

Plaats: Hoogeveen
Opdrachtgever: Stichting Kindcentrum Wolfsbos
Architect: Van Hoogevest Architecten te Amersfoort
BVO: 3.680 m2


In het hart van de woonwijk Wolfsbos in Hoogeveen wordt het gelijknamige kindcentrum gebouwd dat onderdak zal bieden aan 2 basisscholen De Krullevaar en De Goudvink en kinderopvang Spelerwijs.

Kindcentrum Wolfsbos is gelegen in een wijk die is ontwikkeld na de jaren 50. Kenmerkende eigenschappen zijn de kleinschaligheid van de woningen met een duidelijke oriëntatie op de groen- en waterstructuur die in de toekomst nog verder wordt ontwikkeld. Het nieuwe kindcentrum Wolfsbos vormt met zijn bouwvolume en materialisering een icoon in deze kleinstedelijke omgeving. Het is een robuust bakstenen gebouw met een speelse vorm, hellende daken en open, uitnodigende gevels.

Naar buiten toe manifesteert het kindcentrum zich als één samenhangend gebouw met 3 duidelijke zones. Het middendeel is bestemd voor gezamenlijk gebruik en heeft een laag platdak gekregen en transparante gevels, waardoor een optimale verbinding ontstaat tussen binnen- en buitenruimte. Een grote tribunetrap met podium is in combinatie met het volledig te openen speellokaal een prettige ruimte voor gezamenlijke vieringen. Centraal gelegen zijn ook de keuken en bibliotheek.
Dit gebouw zal het meest duurzame kindcentrum worden van het noorden; gasloos, bijna energieneutraal en Frisse Scholen Klasse B. Het gebouw en de installaties vormen één geheel door middel van betonkernactivering die het verwarmen en koelen van de ruimtes verzorgt. Het schilddak is gedekt met zonnepanelen die overdag voorzien in het volledige energieverbruik. Het waterleidingnet van WMD is de energiebron voor de warmtepomp die de verwarming en koeling van het gebouw verzorgt. Door optimale luchtdichting in combinatie met een optimale isolatieschil kan een zeer laag energieverbruik worden gerealiseerd. In het interieur zijn de betonnen wanden en vloeren bekleed met houten delen.

Na de bouwvak van 2019 zijn wij gestart met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. De fundering bestaat uit prefab drukpalen die hydraulisch in de grond worden gedrukt, een geruisloze en trillingvrije methode. Om dit te realiseren werden 19 vrachtwagenopleggers aangevoerd om de druk­machine op locatie op te bouwen. Het gewicht van de palendruk­machine was na opbouw maar liefst 320 ton!

Jansman Bouw verzorgt alle bouwkundige werken en coördineert alle betrokken partijen in de uitvoeringsfase.

Recente projecten

IKC Het Saffier Zwolle

nieuwbouw, onderwijs-mfa

RSG Ter Apel

nieuwbouw, onderwijs-mfa

MFA Bruchterveld

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kringtex bedrijfspand Amersfoort

nieuwbouw, industrie-kantoren