IKC Het Saffier Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Stichting Florion
Architect: GAJ VBW Architecten te Arnhem
BVO: 1.660 m2


Vanaf augustus 2019 werken we samen met de Stichting Florion en de gemeente Zwolle aan het ontwerp en de realisatie van het nieuwe schoolgebouw ‘IKC Het Saffier’ in de Zwolse wijk Stadshagen. Het werk betreft een DBME overeenkomst op basis van een UAV-GC voor het turnkey op te leveren nieuwe integrale, energie neutrale kindcentrum.

Jansman Bouw is opdrachtnemer voor Design, Build, Maintain en Energy, wat inhoudt dat we naast ontwerpen, het verzorgen van alle vergunningen en het realiseren ook dit nieuwe kindcentrum voor een periode van 25 jaar zullen onderhouden. Tijdens dit meerjarig onderhoud garanderen we het gebouw gebonden energieverbruik. Hiermee nemen we verantwoordelijkheid voor hetgeen we ontwerpen en uitvoeren vanaf ingebruikname tot in lengte van jaren.

De verschillende ontwerpen worden volledig in BIM uitgewerkt, waarbij alle gegevens in de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoudsfase worden opgenomen in een 3D digitale omgeving. Alle bouwpartners werken met deze informatie­modellen hun eigen (productie)modellen uit. Dit gebeurt allemaal nog voordat we écht gaan bouwen. Dus voor het daadwerkelijk bouwen eerst virtueel bouwen én virtueel opleveren (met behulp van Virtual Reality). We doen daarnaast de volledige werkvoorbereiding (controle en communicatie) met behulp van digitale tools in BIM. Met een Model Checker worden alle aangeleverde modellen eerst individueel en daarna met elkaar ‘geclashed’, waardoor alle disciplines goed op elkaar zijn afgestemd voordat de modellen vrijgeven worden voor productie.

De huidige tijdelijke huisvesting van basisschool ‘Het Saffier’ in Stadshagen moet wijken voor een uitbreiding van het winkelcentrum van Stadshagen. De nieuwe locatie ligt tegen een geluidswal langs de Belvederelaan en de N331 Hasselterweg. Een bijzondere locatie die bijzondere eisen stelt aan het ontwerp.
Jansman Bouw heeft als eindverantwoordelijke en enige opdrachtnemer de opdracht om binnen financiële en functionele kaders de regie te voeren over het totale integrale proces. De ervaring met dergelijke processen en de kennis uit vele reeds gerealiseerde scholen is bij de gunning doorslaggevend geweest.

Het kindcentrum heeft een omvang van 1.660 m² bvo, verdeeld over 2 lagen waarin naast primair onderwijs ook een buitenschoolse opvang en een kinderdagverblijf zijn opgenomen.

Vanwege de bijzondere locatie had de gemeente de wens dat het gebouw een geheel zou vormen met de geluidswal die langs de N331 (Hasselterweg) is opgenomen. Het gekozen banenspel in de gevels, verbonden met de schanskorven vormgeving in de geluidswal was exact wat de gemeente voor ogen had. De materiaalkeuze van het gebouw bestaat uit een plint van Bamboo gevelbekleding gecombineerd met cortenstaal gevelbekleding. Onderhoudsvrij en duurzaam. Binnen is sprake van hoge mate van flexibiliteit en zijn lokalen te verkleinen en te vergroten middels verplaatsbare kozijn-/meubelelementen.

Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Daarnaast wordt de school uitgevoerd met een integrale installatie op basis van ENG (Energie Neutraal Gebouw).

De start van de bouw staat gepland eind februari, begin maart 2020.

Recente projecten

RSG Ter Apel

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kindcentrum Wolfsbos Hoogeveen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

MFA Bruchterveld

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kringtex bedrijfspand Amersfoort

nieuwbouw, industrie-kantoren