IKC Het Saffier Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Stichting Florion
Architect: GAJ VBW Architecten te Arnhem
BVO: 1.660 m2


Vanaf augustus 2019 werkten we samen met de Stichting Florion en de gemeente Zwolle aan het ontwerp en de realisatie van het nieuwe schoolgebouw IKC Het Saffier in de Zwolse wijk Stadshagen.

Het werk betreft een DBME overeenkomst op basis van een UAV-GC voor het turnkey op te leveren nieuwe integrale, energieneutrale kindcentrum. Jansman Bouw is opdrachtnemer voor Design, Build, Maintain en Energy, wat inhoudt dat we naast ontwerpen, het verzorgen van alle vergunningen en het realiseren ook dit nieuwe kindcentrum voor een periode van 25 jaar zullen onderhouden. Tijdens dit meerjarig onderhoud garanderen we tevens het gebouw gebonden energieverbruik. Hiermee nemen we verantwoordelijkheid voor hetgeen we ontwerpen en uitvoeren vanaf ingebruikname tot in lengte van jaren.

De verschillende ontwerpen werden volledig in BIM uitgewerkt, waarbij alle gegevens in de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoudsfase werden opgenomen in een 3D digitale omgeving. Alle bouwpartners werkten met deze informatiemodellen hun eigen (productie)modellen uit. Dit gebeurde allemaal nog voordat we écht gingen bouwen. Dus voor het daadwerkelijk bouwen eerst virtueel bouwen én virtueel opleveren (met behulp van Virtual Reality). We deden daarnaast de volledige werkvoorbereiding (controle en communicatie) met behulp van digitale tools in BIM. Met een Model Checker werden alle aangeleverde modellen eerst individueel en daarna met elkaar ‘geclashed’, waardoor alle disciplines goed op elkaar waren afgestemd voordat de modellen vrijgegeven werden voor productie.

De tijdelijke huisvesting van basisschool Het Saffier in Stadshagen moest wijken voor een uitbreiding van het winkelcentrum van Stadshagen. De nieuwe locatie ligt tegen een geluidswal langs de Belvederelaan en de N331 Hasselterweg. Een bijzondere locatie die bijzondere eisen stelt aan het ontwerp.
Jansman Bouw had als eindverantwoordelijke en enige opdrachtnemer de opdracht om binnen financiële en functionele kaders de regie te voeren over het totale integrale proces. De ervaring met dergelijke processen en de kennis uit vele reeds gerealiseerde scholen is bij de gunning doorslaggevend geweest.

Het kindcentrum heeft een omvang van 1.660 m² bvo, verdeeld over 2 lagen waarin naast primair onderwijs ook een buitenschoolse opvang en een kinderdagverblijf zijn opgenomen.
Vanwege de bijzondere locatie had de gemeente de wens dat het gebouw een geheel zou vormen met de geluidswal langs de N331 (Hasselterweg). Het gekozen banenspel in de gevels, verbonden met de schanskorven vormgeving in de geluidswal, was exact wat de gemeente voor ogen had. De materiaalkeuze van het gebouw bestaat uit een plint van bamboe gevelbekleding gecombineerd met cortenstaal gevelbekleding, onderhoudsvrij en duurzaam.
Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Daarnaast is de school uitgevoerd met een integrale installatie op basis van ENG (Energie Neutraal Gebouw).

De start van de bouw was eind februari 2020. We zijn begonnen met het grondwerk voor de funderingspalen. De hoofddraagconstructie bestaat uit een staalskelet met HSB-wanden en kanaalplaatvloeren. Voor de bouwvak was het gebouw grotendeels wind- en waterdicht. De vaste inrichting was ook reeds in het integrale ontwerp meegenomen waardoor het interieur één geheel vormt met het gebouw. In de laatste weken van 2020 is, in samenwerking met de gemeente Zwolle, ook de buiteninrichting gerealiseerd.
In de eerste schoolweek van 2021 kon Florion volledig gebruik gaan maken van het gebouw en het terrein.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa