Energiezuinige woning Lemelerveld

Plaats: Lemelerveld
Opdrachtgever: particulier
Architect: EVE Architecten te Nijverdal
BVO: 225 m2


Hoe zuiniger met energie, hoe beter moet de betrokken familie gedacht hebben. Het fraaie ontwerp van deze prachtige energiezuinige woning is van EVE Architecten uit Nijverdal en
de constructeur was Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra uit Enschede.

De opdrachtgever was gecharmeerd van een Duits bouwsysteem, een systeem dat Jansman al enkele malen toepaste bij eerder gerealiseerde villa’s. Jansman is de enige Nederlandse aannemer die dit Duitse systeem professioneel vermarkt. Jansman heeft eigen Nederlands georiënteerde detailleringen ontwikkeld in samenspraak met de leverancier. De leverancier verwijst Nederlandse aanvragen door aan Jansman.

De begane grondvloer is gestort op een isolatiepakket van 250 mm met een RC waarde van 10, die op haar beurt gelegd is op een circa 100 mm dik vlakgemaakt zandbed met daaronder een puinlaag tot op de vaste grond. Daarna zijn de systeemwanden gemonteerd. Dat wil zeggen de hoogwaardige modulaire isolatieblokken/elementen die rechtstreeks van de Duitse fabrikant zijn geïmporteerd. Het is een kant- en pasklaar product dat volgens werktekeningen in en op elkaar gestapeld wordt. Hierdoor is er geen afval op de bouwplaats en daarmee ook geen onnodig transport naar en van de bouwplaats van zowel de vloer- als de wandelementen. Duurzaam dus. De gemonteerde elementen worden met een speciaal samengesteld betonrecept afgegoten/gestort. Vervolgens is gebruik gemaakt van een breedplaatvloer als verdiepingsvloer waar de benodigde installatie in verwerkt is.

En toen was de tijd daar om de eigen ontworpen kapconstructie te plaatsen. Het idee is ontstaan om  gepoedercoate IPE profielen onder de constructie en dampdichte laag te laten functioneren als hoofdconstructie. Het heeft de staalconstructie leverancier heel wat kopzorgen opgeleverd maar het resultaat mag er zijn. Waar zouden wij zijn zonder 3D tekenpakketten?

Op de kapconstructie zijn de gordingen, isolatie, dampopen spinvlies, tegels van 38 mm voor ventilatie en panlatten met daarop eerste soort Nederlands riet (geschroefd) aangebracht. Al met al een pakket van bijna 600mm en een RC van bijna 7. Hoewel de opdrachtgever er niet om vroeg, is op eigen initiatief van Jansman enorm de nadruk gelegd op luchtdicht bouwen, passend bij het Duitse systeem dat veel in de passief bouw wordt toegepast.

Ook de Duitse passiefkozijnen, aluminium van buiten, hout van binnen met 3 bladig glas in de sponning dragen bij aan een zeer goed geïsoleerde woning. Deze kozijnen en het glas hebben een U waarde van maar 0,6. Al met al zorgt de isolatie tezamen met de installatie voor een EPC van 0,29. Daarmee voldoet de woning aan de EPC waarde die ruim voorbij gaat aan de eis. Pas in 2015 gaat de EPC waarde van 0,6 naar 0,4 en in 2020 van 0,4 naar 0,0. De buitenzijde van de wandelementen is verfraaid door steenstrips en sierpleisterwerk. Zo ook de schoorsteen van circa 10 meter hoog.

Een zeer tevreden opdrachtgever én aannemer kijken terug op een fraai hoogstandje met een heel mooi EPC getal van 0,29 met relatief weinig moeite.

 

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa