Emmercompascuum, sporthal en woningen

Plaats: Emmercompascuum
Opdrachtgever: Gemeente Emmen
Architect: AG Nova Architecten Amersfoort
BVO:


Jansman Bouw ontving op 1 mei 2020 het nieuws dat zij met 4 andere partijen door de gemeente Emmen was geselecteerd om in te schrijven op een design & build uitvraag voor een sportaccommodatie met 3 NOC-NSF sportzalen in Emmercompascuum.

Bijzonder was de combinatie met een eigen op te zetten ontwikkeling voor circa 20 appartementen op een deel van het 4.700 m² grote braakliggende terrein tegen het centrum, direct gelegen aan het Hoofdkanaal Westzijde. Omdat we bekend zijn met eigen ontwikkeling van vastgoed gaf deze uitdaging een extra dimensie aan de totale uitvraag. De gemeente heeft een keuze gemaakt op basis van een bod op de kavel en een bouwplan die moest voldoen aan onder meer stedenbouwkundige kaders die betrekking hebben op het masterplan, waar onder andere een nieuwe school deel van uitmaakt.

Met erg veel enthousiasme stelde Jansman Bouw haar team samen om invulling te geven aan de criteria die sterk georiënteerd waren op kwaliteit en duurzaamheid. Alle kennis en kunde op dit vlak werden gecombineerd met de specifieke kennis van sportgebouwen en ontwikkeling van appartementen. Recent opgedane ervaring bij sportcomplex Tijenraan in Raalte en De Spil in Nieuwleusen werd ingezet en samengevoegd met de daartoe geselecteerde partners.

Eind oktober ontvingen wij de voorlopige gunning, waarbij duidelijk werd dat de beoordelingscommissie unaniem oordeelde dat de inschrijving de hoogste kwaliteit had gescoord op alle kwalitatieve aspecten, waaronder duurzaamheid en niet in de laatste plaats esthetica en functionaliteit.
Ons team bestaat alvast uit AG NOVA Architecten uit Amersfoort, Alcedo bouwfysisch adviesbureau uit Holten en Harwig Installatietechniek uit Emmen.
De focus hebben we, zoals gezegd, daar gelegd waar het gevraagd werd; duurzaamheid en kwaliteit.

Zo werd het gebouw ENG aangeboden, vindt de opwekking plaats door middel van warmtepompen met gesloten bodemwisselaars, worden PV panelen gecombineerd met witte dakbedekking, de gevels opgebouwd uit schanskorven met steenvulling en bamboe gevelbekleding. Verder wordt het overschot aan opgewekte energie deels opgeslagen in 2 grote warmwaterbuffers.
Daktuinen, houten sportvloeren en tientallen daglichtvoorzieningen in het dak van de sportzalen, het HT-koelen van de zalen, sensor gestuurde waterkranen, infrarood bediende douches en GBS zijn een greep uit het totale kwaliteitspakket. Met het toepassen van Airturbs is de gemeente niet alleen afhankelijk van zonne-energie en wordt zij automatisch donateur en partner van Plastic Soup Foundation. Circulariteit wordt onder andere vormgegeven door het 7S-model, dat ontkoppeld bouwen nastreeft.
Het gebouw kent een GPR score van gemiddeld 8,5 en heeft een omvang van circa 2.850 m² BVO.

Nog voor einde van het jaar wordt de ontwerpfase samen met de gemeente voortgezet. Het schetsontwerp wordt uitgewerkt en het plan van aanpak in werking gesteld. Zo wordt gestart met de benodigde vooronderzoeken voor vergunningsaanvragen en het inmeten van het terrein.

Het gehele werk wordt conform BIM protocol vanaf de Ontwerpfase tot en met de overdracht volledig in BIM uitgevoerd.

 

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa