Duurzaamheidscentrum Assen

Plaats: Assen
Opdrachtgever: Gemeente Assen
Architect: 24Hours Architecture te Rotterdam
BVO: 1.900 m2


Na de aanbesteding met voorselectie eind 2013, werd Jansman Bouw de opdracht gegund voor de nieuwbouw van het Duurzaamheidscentrum aan de rand van het Asser Bos. Het gebouw naar ontwerp van 24H Architecture uit Rotterdam is letterlijk uniek, mede doordat het beeld ontstaat dat de bebouwing deels uit het maaiveld verrijst en grazende schapen toelaat op het groene weidedak.

Het DCA is een gebouw met een dubbele functie, een deel fungeert als wijkpost van de gemeente Assen met opslag van diverse voertuigen, het andere deel is een Milieu Educatief Centrum. Hierin zijn leslokalen, praktijklokalen, een filmzaal, horeca en een expositieruimte voor verschillende natuur­organisaties gehuisvest.

De bijzondere 18 meter hoge zonnetoren betreft functioneel een schoorsteen, om in de zomer warmte in het gebouw door natuurlijke thermiekbalans af te voeren en nachtventilatie te gebruiken voor passieve koeling. Inwendig heeft de schoorsteen een ronde spiltrap die bovendaks overgaat in een buitentrap.
Leuk detail is de trapspil, bestaand uit een gekapte boomstam  uit het Asser bos.
Rondom de uitwendige wenteltrap zit een houten gaaswerk in de vorm van een ‘jurk’.

Cortenstalen overstekken matchen met de ruwe stalen damwanden die in combinatie met de ruw gezaagde gevelbekleding een super natuurlijke uitstraling geven.

De door Jansman geëngineerde grondkeringen voor de 4.000 m3 aan taluds en grondophogingen zijn gerealiseerd door het inbrengen van circa 900 m2 geheide stalen damwand, voorzien van trekankers die verbonden zijn aan de gestorte betonconstructie van het gebouw.

De klimaatinstallatie is al even bijzonder en duurzaam. Natuurlijke ventilatie door de combinatie van een monobron voor passieve koeling, de zonnetoren, gevelroosters en een ClimaLevelFloor heeft voorrang op de ondersteuning van mechanische ventilatie met geringe nakoeling op momenten dat het gebruik erom vraagt.  Het stoken van houtsnippers uit het Asser Bos geeft duurzame warmte. Deze snippers worden gedroogd door de afgezogen lucht afkomstig uit het gebouw.

Jansman Bouw verzorgde alle bouwkundige en installatiewerken in één opdracht.

 

 

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw