Brede School Ons Plein Heino

Plaats: Heino
Opdrachtgever: Mijn Plein onderwijsorganisatie
Architect: Architectenbureau Kristinsson te Denventer
BVO: 4.250 m2


In opdracht van Stichting Brede School Hoogerheyne en Stichting Christelijk Onderwijs Salland (SCOS), kregen 2 basisscholen, De Dolfijn en De Gouden Emmer onderdak in een fraaie nieuwe school met een oppervlakte van ruim 3.000 m2. Overige gebruikers zijn Stichting Kinderopvang KOOS en Stichting Peuterspeelzalen Raalte. De brede school biedt onderdak aan ca. 500 leerlingen.

Het gebouw beschikt niet alleen over een fraaie vorm en uiterlijk, het is tevens voorzien van een zogenaamd “groen” dak. Een sedumdak dat een bijdrage levert aan een innovatief ventilatie- en klimaatbeheersingsysteem. De voorloper van het klimaatbeheersingsysteem is toegepast bij een innovatieve school in Tilburg. De school voldoet aan het zogenaamde frisse scholen principe, hier is de doorontwikkelde versie toegepast. Via gevelroosters boven de buitenkozijnen wordt buitenlucht door een unit per lokaal aangezogen. Deze lucht wordt met overdruk boven het geperforeerde systeemplafond geperst. De verse lucht zakt, gelijkmatig verdeeld, het lokaal binnen. Dit vergt boven het plafond de nodige bouwkundige afstemming. Tijdens koude periodes wordt deze lucht door de unit voorverwarmd. Verder zijn alle vloeren voorzien van vloerverwarming. Totaal is voor 30.000 meter vloerverwarmingsbuis aangebracht. De koude en warme lucht vermengt zich in de ruimte tot een aangename temperatuur en luchtvochtigheid.

Doordat er sprake is van overdruk, wordt per lokaal lucht via een overstroomrooster naar de lange gang getransporteerd. Bovenin deze gang is een metalen buis Ø800 mm geplaatst die de CO2 rijke lucht afzuigt. De warmte uit deze afgezogen lucht wordt door een warmtepomp gehaald en de nog aanwezige warmte wordt gebruikt voor het opwarmen van de vloerverwarming. Doordat dit per lokaal geregeld kan worden, er zijn 23 lokalen, zijn deze ook boven het systeemplafond luchtdicht ten opzichte van elkaar uitgevoerd.

Bijzonder is het gebruik van het ‘schoolvision’ systeem. Met dit systeem kan de docent via een touchscreen kiezen voor 1 van de 4 speciale scènes voor klaslokalen namelijk: energie, concentratie, rust en standaard. De verlichtingssfeer wordt aangepast aan de onderhanden activiteit en/of het tijdstip van de dag. Bijvoorbeeld ‘concentratie’ tijdens een proefwerk of ‘rust’ tijdens een vrije activiteit.

Het gebouw heeft met een uiterst lage EPC, geavanceerde installaties en zorgvuldig gekozen materialen een uitgesproken duurzaam karakter. De ruwbouw bestaat uit een staalconstructie met kalkzandsteenwanden en kanaalplaatvloeren.

Het fraaie ontwerp is van architect Wim Koops van Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson uit Deventer, die tevens directievoerder is. Kristinsson had ook een aantal adviseurs in de arm genomen.

Voor de constructie was dit Ingenieursbureau Peree uit Deventer, voor de brandveiligheid Fuecon Brandbeveiliging uit Nijverdal en voor de installaties Adviesbureau Sijperda-Hardy uit IJlst.

Jansman Bouw realiseerde één allesomvattende opdracht inclusief alle installaties en terreininrichting.

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw