Brede School Joannes XXIII Utrecht

Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Stichting Overvecht Zuid voor het Katholiek Onderwijs
Architect: Van Hoogevest Architecten
BVO: 2.175 m2


Total Facility Management B.V. uit Zwolle had een EMVI aanbesteding uitgeschreven voor de nieuwbouw van de brede school Joannes XXIII in de wijk Overvecht in Utrecht. De nieuwbouw is onderdeel van het Masterplan Onderwijshuisvesting van de gemeente Utrecht. Jansman Bouw leverde de meest economisch voordelige inschrijving.

De nieuwe school is gebouwd in een bestaande wijk waar de voormalige bebouwing gesloopt is. Het ontwerp van de fraaie school was in handen van Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort. De school kent actuele eigenschappen op het gebied van duurzaam bouwen, ondermeer klimaatklasse niveau B Frisse Scholen en Agenda 22 (toegankelijkheid). Ook de materiaalkeuzes zijn gericht op weinig tot geen onderhoud. Schoon metselwerk gevels, staand en liggend, vormen duurzame gevels. Daken zijn vergroend door de toepassing van mos-sedum. De gymzaal en het schoolplein zijn ingericht op gebruik tijdens en na schooltijd, zodat kinderen en sporters optimaal gebruik kunnen maken van deze voorzieningen.

Opmerkelijk is de warmtebron door middel van stadsverwarming, die als alternatief op bodemwarmte werd uitgewerkt als onderdeel van de optimalisaties.

Bijzonder is de locatie van de gymzaal, die op de eerste verdieping gelegen is. Dit geeft een extra uitdaging ten aanzien van akoestisch bouwen. Zo wordt de vloer van de gymzaal uitgevoerd met een vloer in vloer principe, vergelijkbaar met het box in box principe dat bij geluidsstudio’s gehanteerd wordt. Het bouwen van een gymzaal op de verdieping van een brede school realiseerden we ook al in 2012 bij de nieuwbouw van basisschool ‘de Catamaran’ in Emmen. Een VVE (Vroeg Schoolse Educatie) is eveneens gehuisvest in deze brede school.

Jansman Bouw heeft de integrale opdracht verzorgd inclusief alle installaties en coördinatie.
Maart 2015 is het nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen.

Recente projecten

Ugchelen, IKC Ugchelen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Voorst, Gemeentehuis

nieuwbouw, renovatie, verbouw

Siddeburen, Kindcentrum Siddeburen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Meeden, MFA Meeden

nieuwbouw, onderwijs-mfa