Brandweerkazerne Wesepe

Plaats: Wesepe
Opdrachtgever: Gemeente Olst-Wijhe
Architect: 19 Het Atelier te Zwolle
BVO: 310 m2


Bij het tot stand komen van het ontwerp, door architect 19HetAtelier uit Zwolle, was de locatie een belangrijk uitgangspunt. Liggend tussen enerzijds bebouwing aan de Raalterweg en anderzijds landelijk gebied aan de Wethouder M. van Doorninckweg, vormt de kazerne een vloeiende overgang van landschap naar stedelijkheid. Het bijzondere dak is daarvan het belangrijkste kenmerk geworden, zowel qua vorm als materiaal. Het groene landschap is als het ware ingesneden en een stukje opgetild zodat een golfbeweging ontstaat, die aan de achterkant weer in het landschap verdwijnt. Onder dit golvende landschap bevindt zich de nieuwe brandweerkazerne. Dit idee is versterkt door het groene sedum-dak. Dit past ook uitstekend in het belangrijke speerpunt voor de nieuwe kazerne: duurzaamheid.

Duurzaamheid staat niet alleen centraal in het materiaalgebruik maar ook in de energievoorziening. Een duurzaam warmte terugwinsysteem zorgt er nu voor dat de kazerne tijdens de vaste oefenavond standaard op temperatuur is. Bij een uitruk bevindt zich in de remise een knop waarmee de verwarming direct aangaat, zodat bij terugkomst de kazerne verwarmd is.

Naast een bijzonder uiterlijk hangen er ook de nodige praktische eisen aan het ontwerp. Onderkomens voor de brandweerwagens, het materieel en natuurlijk het korps. Hiervoor is de kazerne globaal in 3 zones verdeeld. Het belangrijkste is een remise met plek voor ten minste 2 brandweerwagens. Daarnaast ruimten ten behoeve van ondersteunende functies bij de uitruk, zoals kleedruimtes, sanitair en het kantoor. Ten slotte is er een kantine annex instructieruimte. Aanvullende wens van het korps was een plein voor de kazerne. Dit plein kan gebruikt worden als tijdelijke stalling na een uitruk, maar biedt ook ruimte voor oefeningen en bij bepaalde evenementen zoals een open dag.

Het Korps Wesepe van Brandweer Olst-Wijhe beschikt over een modern onderkomen waar ze weer jaren mee vooruit kunnen.
De constructeur is Alferink van Schieveen uit Zwolle en de toezichthouder was Wim Klein Bussink Bouwadviezen uit Diepenveen.

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw