Apotheek en dokterspraktijk Hellendoorn

Plaats: Hellendoorn
Opdrachtgever: Apotheek Schotman Prosper Farma
Architect: EVE Architecten te Nijverdal
BVO: – m2


Het betreft hier de nieuwbouw van een apotheek met dokterspraktijk in Hellendoorn ontworpen door EVE Architecten uit Nijverdal. Opdrachtgever Apotheek Schotman Prosper Farma stelde EVE Architecten tevens aan als bouwdirectie.

De nieuwbouw is tegen een bestaand molenpand gebouwd, dat nu in gebruik is als dokterspost. De visie was dat het pand een nostalgisch uiterlijk moest krijgen dat aansloot op de molen. Gevelstenen en dakpannen met witte ‘smetvlekken’ in combinatie met zwart gebeitste houten geveldelen, dragen daaraan goed bij. Het interieur daarentegen is modern en licht uitgevoerd.

Het pand heeft 2 gebruikers. In het souterrain is een praktijk voor psychiatrie en psychotherapie gehuisvest en op de verdieping is opdrachtgever Apotheek Schotman gevestigd.
Het souterrain is opgetrokken uit holle wandelementen met als buitenafwerking gevelsteen. De begane grond is opgetrokken uit kalkzandsteen met zwartgebeitste houten gevelelementen.
Het pand is dicht langs de bestaande bebouwing opgetrokken. Doordat de bestaande bouw een kelder heeft die tevens op de juiste diepte ligt, was het niet nodig om aanvullende maatregelen te treffen tegen het bezwijken van de bestaande spouwmuur.

Wat meteen opvalt zijn de sterk wisselende stoot- en lintvoegen. Gezien de uitstraling die de architect voor ogen had met dit pand, is het metselwerk uitgevoerd zoals bedoeld. De geplaatste houten gebinten en gootklossen met sierkader, die het nostalgische uiterlijk benadrukken, zijn in eigen beheer geproduceerd. Omdat het dak een groot gedeelte van het aanzicht van het pand bepaalt, draagt het karakteristieke pannendak in grote mate bij aan de totale uitstraling van het geheel.

Veel aandacht is besteed aan de afwerkingen, met name de zeer strakke vloer en het hoge niveau van de totale afwerking op de begane grond vergden veel aandacht.
In de apotheek op de begane grond geeft de grote lichtstraat een ruimtelijk effect. Het nostalgische uiterlijk aan de buitenzijde lijkt in niets op de moderne afwerking binnen.
Zowel de apotheek als de dokterspraktijk is ingericht met fraai maatwerkinterieur.
In de apotheek hangt een diversiteit aan verlichtingsarmaturen, die op zich al een bepaalde uitstraling hebben qua vorm. Ook door de verlichtingssterkte kan hier een bepaalde stemming worden gecreëerd. Akoestische maatregelen waren noodzakelijk in het souterrain, hetgeen in samenspraak met de interieurbouwer werd opgelost. De betonplafonds zijn voorzien van akoestisch spuitwerk.

Jansman realiseerde alle bouwkundige werken en coördineerde alle nevenaannemers.

Recente projecten

Stadsvilla’s centrumlocatie Nijverdal

nieuwbouw, wonen

Brede School Vroomshoop

nieuwbouw, onderwijs-mfa

ProMessa Deventer

nieuwbouw, industrie-kantoren

Kantoorpand Zutphen

renovatie, verbouw