Zorgappartementen Florisberg Muiderberg

Plaats: Muiderberg
Opdrachtgever: Habion Ontwikkeling BV / Stichting Amaris
Architect: Studio WA! Amersfoort
BVO: 5.598 m2


De stichting Amaris heeft in samenwerking met ontwikkelaar Habion het initiatief genomen het zorgcomplex aan de Florisberg in Muiderberg geheel te slopen en te vervangen voor nieuwbouw.

De belangrijkste reden was gelegen in de verouderde status van het gebouw en de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). Het gebouw stamde uit de jaren ’70 van de 20e eeuw en bood niet voldoende mogelijkheden om zorg van een hoog kwaliteitsniveau te verlenen, zoals dat anno nu wordt gevraagd.

Begin oktober 2016 ontvingen wij de opdracht van Habion om, na sloop van de bestaande bebouwing door derden, 58 zorgwooneenheden met bijbehorende zorgvoorzieningen te realiseren. Iets later verstrekte ook Amaris ons de opdracht voor het realiseren van de huurderswensen. Het gebouw bestaat uit 3 lagen en biedt plaats aan 58 zorgeenheden. Daarvan worden 24 eenheden als PG kamer2 gerealiseerd (intramurale woongroepen). De appartementen zijn verdeeld over 3 etages, waardoor er 3 groepen van 8 ouderen ontstaan die elk een tweekamerappartement bewonen en gebruik zullen maken van een huiskamer.

Deze kleinschalige woonvorm zal de bewoner het gevoel geven dat hij/zij thuis woont.

Naast de 24 PG eenheden komen er 19 tweekamerappartementen en 14 driekamerappartementen. Het gebouw wordt ontworpen in de vorm van een carré, met een opening op de noordzijde. Alle woningen worden voorzien van domotica voor optimaal woongenot. Het parkeren zal plaatsvinden op eigen terrein waarvoor wij de voorzieningen zullen aanleggen. De zorgeenheden krijgen een balkon ofwel een kleine tuin als ze op de begane grond zijn gelegen.

De derde bouwlaag heeft een licht stijgend en dalend dak.

Behoudens appartementen worden er in het gebouw ook ruimten gerealiseerd als een huisartsenpost, een kapsalon, een pedicurepraktijk, een winkel en een ontmoetingsruimte waar de ouderen activiteiten kunnen doen, een maaltijd kunnen gebruiken en/of koffie kunnen drinken. Deze voor­zieningen zijn ook van belang om de integratie te bevorderen vanuit de wijk. Verder komen er de gebruikelijke aan de zorg ondersteunende functies, zoals ondergeschikte horeca, vergaderruimten, opslag e.d.

Het project is aangenomen inclusief de E- en W-installaties en het inrichten van het buitenterrein. De bouwdirectie ligt in handen van Buro Bouwstof uit Utrecht. Het ontwerp is gemaakt door StudioWA! uit Amersfoort. Pieters Bouwtechniek uit Haarlem is verantwoordelijk voor de constructie.

 

Recente projecten

Sportcomplex Nieuw-Tijenraan Raalte

nieuwbouw, onderwijs-mfa, recreatie-sport

Kindcluster Teun de Jager Utrecht

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Kindcentrum Emmerhout Emmen

nieuwbouw, onderwijs-mfa

Supermarkt Dirk van den Broek Raalte

verbouw, retail